Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1277
View
17
Reply

Cara Buat Kek Batik Indulgence

[Copy link]

Author: hanifahh       Show all posts   Read mode

Author
Post time 24-5-2020 12:36 PM | Show all posts |Read mode
Dari banyak banyak kek, kek batiklah yang paling senang dibuat. kerana kita tak payah pakai tepung, tak susah nak bake, bahan-bahanya simple dan mudah di dapati. kek batik memang popular di kalangan rakyat Malaysia tapi tahukah anda bahawa kek batik boleh ditambah lebih baik lagi?

bagi peminat kek, pasti tahu ada pelbagai macam resepi kek batik yang telah di kongsikan baik di laman masakan internet atau laman faceboook. ada yang susah dan ada yang mudah dibuat. tetapi, pernah tak anda resepi yang menampilkan teknik lebih mahal dan boleh diolah menjadi kek yang lebih premium seperti chocolate Indulgence.

kek batik indulgence ini mempunyai ganache coklat diatasnya dan topping krim keju, kemudian ditambah pula rasa manis lemak cheese itu membuatkan kek ini lebih creamy dan lazat.
maxresdefault.jpg
Credit Foto : Google

resepi ini tengah hangat di laman perkongsian sosial dan group perkongsian facebook. apabila anda nak try sila tengok resipinya dibawah...

Bahan Kek

  • 300 gram biskut marie (patah dua setiap keping)
  • 3/4 cawan milo
  • 3/4 cawan susu cair
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1/2 tin susu pekat manis
  • 1 cawan mentega cair
  • 1 biji telur gred A


Bahan Lapisan Cream Cheese

  • 250 gram cream cheese
  • 120 gram whipping cream
  • 50 gram gula kastor
  • 12 gram gelatin
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/4 cawan air panas mendidih



Lapisan Coklat Ganache

  • 3/4 cawan UHT Whipping Cream (dipanaskan)
  • 200 gram coklat masakan gelap (dark chocolate)
  • 1 sudu besar mentega



Cara Buat Kek

  • masukkan mentega cair, susu pekat manis, susu cair, milo, serbuk koko, dan telur dalam kuali. kemudian panaskan kuali dengan menggunakan api sederhana perlahan. kacau hingga larut dan tutup api.
  • masukkan biskut marie dan kacau rata kemudian masukkan dalam loyang bersaiz 8 inci lepas tu ratakan permukaan kek dan simpan dalam peti ais.

maxresdefault-5.jpg

Credit Foto : Google


Cara Buat Lapisan Cream


  • campurkan gelatin dan air kedalam bekas dan kacau hingga larut. pada bekas lain campurkan cream cheese, esen vanilla, dan gula kastor lepas tu putar hingga sebati.
  • masukkan gelatin kedalam cream cheese tadi dan pukul hingga sebati. masukkan whipping cream dan pukul sebati.
  • keluarkan kek dari peti ais dan tuangkan kemudian ratakan lapisan cream cheese pada permukaan kek. simpan kembali dalam peti sejuk selama 30 minit.


Cara Buat Coklat Ganache

  • campurkan mentega, coklat compound, dan whipping cream kemudian putar sebati dan sejukkan selama 10 minit.
  • tuangkan ke permukaan kek batik dan simpan dalam peti ais selama 3-4 Jam, potong mengikut selera dan siap di hidangkan.


mudah dan senang je kan?

sumber resepi : usiamuda

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 24-5-2020 01:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Masalahnya merata2 i gi tak jumpa cream cheese. Sold out manjang sejak minggu lepas lg
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2020 02:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Kek batik pun ada indulgence
Tq titi senang buatnya pasal pakai kuali je
Kek lain masuk oven
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2020 09:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Minggu last puasa dapat makan kek batik indulgence. Tak buat sendiri, beli. Ni baru tau resepinya dari tt..tq tt


Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2020 10:02 PM From the mobile phone | Show all posts
potong kaki punya versi ni
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2020 10:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Megikari replied at 24-5-2020 01:21 PM
Masalahnya merata2 i gi tak jumpa cream cheese. Sold out manjang sejak minggu lepas lg

kalau tatura tue mmg sold out.. tp, jenama lain ada jer.. mcm anchor pnye pon ok jer iolss guna
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2020 10:15 PM From the mobile phone | Show all posts
dah 2 kali iolss bt kek batik ada cheese dan ganache wktu puasa baru ni.. mmg sdp.. nk sdp guna biskut digestive.. lg umphh...  sblm ni bt keras kejung.. skrg jd lembut.. mmg best mknnya..
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2020 10:18 PM From the mobile phone | Show all posts
234126 replied at 24-5-2020 10:02 PM
potong kaki punya versi ni

jgn mkn slalu chuolss.. tp, mcm yg iolss bt hri first jer terasa manis.. hri2 lain tu xde manis sgt..
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2020 10:23 PM From the mobile phone | Show all posts
aleesyasofia replied at 24-5-2020 10:18 PM
jgn mkn slalu chuolss.. tp, mcm yg iolss bt hri first jer terasa manis.. hri2 lain tu xde manis sg ...

Kalau sekali sekala nak makan mmg heaven kan. Especially time stress haha. Kalau jenis yang tak boleh kontrol nak makan selalu tu mmg potong kaki dibuatnya. Hehe
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 02:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Apa apa pun perkongsian resepi yang terbaik, terima kasih TT
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 02:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Kek batik ni sama tak dengan biskut batik? Selalu i buat ala2 biskut tu yg rangup. Kalu lembik i kurang suka
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 04:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau takde or tanak guna gelatin? Ada substitute tak? Or boleh forgo je gelatin ni? Renyah la bergelatin bagai.. semua bahan ada nih, gelatin je takde.. malas nak keluar semata beli tu ja
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 06:38 AM From the mobile phone | Show all posts
judicata replied at 25-5-2020 04:10 AM
Kalau takde or tanak guna gelatin? Ada substitute tak? Or boleh forgo je gelatin ni? Renyah la berge ...

Derhaka ja sis. Aiol selalu menderhaka resipi adjust ikut suka aiol. Btw kalau ada agar2 serbuk/tali di rumah, boleh ja guna ganti gelatin tu.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 07:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Hahahah baik. Iols durhaka je la dgn resepi nih.. Tgk la mcm mana nanti.. serbuk agar pun yilek. Sbb tak suka makan/buat agar2 or apa2 bersamaan denganya haha tp kalau ganti agar-agar mesti macam keras sikit kan part cheese tu.. iols suka kalau jenis cair lembut.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 07:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 08:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku skrg malas betul nak buat unbaked cheesecake.. Dulu rajin buat.. Stok cream cheese tatura wajib ada..

Tqqq na TT.. Sambut raya posa enam.. Boleh buat.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 09:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Tgk gambaq ni buat aku teringin lak nk mkn kek batik. Nk buat la nnt.
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2020 12:58 AM | Show all posts
tengkiu TT
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list