Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
934
View
36
Reply

Tips Nak Simpan Ayam Supaya Tak Busuk Bila Nak Dimasak

[Copy link]

Author: trunks       Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-7-2020 07:05 PM | Show all posts |Read mode
Edited by trunks at 16-7-2020 07:07 PM

siakap-keli-thumbnail-2020-07-16T180629.788.jpg

Pasti ramai para mak-mak yang dah biasa beli ayam mentah di pasar raya atau pasar biasa.  Adakalanya ayam yang baru dibeli akan berbau jika tidak diproses dengan cepat. Oleh itu untuk mengelakkan ianya berlaku pasti para mak-mak akan mencucinya terus setelah pulang dari pasar.

Tetapi ada juga di kalangan mereka yang tidak mencucinya terus kerana tidak sempat, dan terus simpan ayam tersebut di dalam peti ais atau di bahagian freezer.
Sebenarnya ada tips juga cara-cara untuk kita buat supaya ayam itu berbau busuk bila nak dimasak.
Untuk itu ikuti perkongsian dari Hana Rahman tentang tips untuk simpan ayam dalam peti ais supaya tidak berbau bila nak dimasak.
Tips menyimpan ayam dalam peti ais supaya tak busuk bila nak dimasak.

Apabila ayam sampai di rumah sama ada pi beli sendiri atau dihantar oleh runner.
Kalau tak nak potong lagi, maksudnya sejam lagi baru sempat potong dan bersihkan. Buka plastik, letak dalam besen. Siram air paip sekejap. Check dulu sama ada ayam dah busuk atau masih elok. Confirm kan sebab ramai yang cakap terbeli ayam busuk, kalau kita beli ayam masih elok, kedian pasa penjual duk tuduh depa juai ayam busuk. Padahal kita simpan dalam peti ais sebelum cuci.
Jangan biarkan terperap dalam plastik kemudian humban dalam peti ais. Ayam akan membusuk jugak walaupun terus masuk dalam peti ais sebab kekotoran najis, darah dan lendir ayam akan mempercepatkan proses membusuk.

Lebih2 lagi peti ais kita dah sarat, jadi proses sejuk dan beku menjadi lambat. Masa ni lah bakteria mula menjentik2 ayam kita.
Seelok2 terus buka plastik potong dan bersihkan.
Lepas tu toskan biar air basuh ayam turun, masukkan dalam plastik atau sebarang bekas la kemudian letak 3 atau 4 helai daun pandan baru letak dalam frezzer. Bungkus dulu dengan kertas surat khabar pun ok.
Daun pandan boleh mengelakkan ayam cepat busuk.
Ayam dalam gambar ni sis beli pada hari selasa lepas, petang ni keluarkan. Lagi satu jangan rendam ayam lama2.


Rendam sekejab lepas tu toskan biar ayam terlerai sendiri.

Ayam masih segar


via SK

----------------
korang yang boleh makan daging2 ni bolehlah layan.
vegetarian boleh juga baca2 aje.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 17-7-2020 04:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Wahh baru tau petua letak daun pandan...
Blh try lps ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2020 07:45 AM | Show all posts
nilda_kerox replied at 17-7-2020 04:49 AM
Wahh baru tau petua letak daun pandan...
Blh try lps ni

kan,kena tanam ni tepi rumah banyak2, selain area rumah wangisenang nak petik dan ikut tips ni kaedahnya hehe,

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2020 02:08 PM From the mobile phone | Show all posts

Abis la pokok pandan jiran sebelah kena petik seminggu sekali
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2020 02:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols bila blk rumah dari beli ayam/lauk pauk mentah lain terus siang..bersihkan dan rendam skjp dlm food wash..tos dan simpan dlm freezer ikut kuantiti sekali masak..
Penggunaan food wash tu akan berikan kesegaran kpd lauk pauk mentah dan juga vegetables utk tempoh penyimpanan lebih lama.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2020 02:54 PM | Show all posts
tq tips, boleh cuba lps ni..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2020 04:34 PM | Show all posts
tupaiterbang replied at 17-7-2020 02:08 PM
Abis la pokok pandan jiran sebelah kena petik seminggu sekali

macam jiran mak saya,dia tanam pucuk ubi,mak saya tanam pucuk paku
dia orang tukar2 lauk selalu, petik memetik satu sama lain haha

jiran awak serius ada ke tanam pandan? hehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2020 04:36 PM | Show all posts
ellez replied at 17-7-2020 02:45 PM
Iols bila blk rumah dari beli ayam/lauk pauk mentah lain terus siang..bersihkan dan rendam skjp dlm  ...

wah ada tips lagi.. yang ini ke awak

https://shopee.com.my/Food-Wash(500ml)-(Sea-Energe)(CNI)-i.1773329.1995196535
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2020 04:37 PM | Show all posts
Cassieopeia replied at 17-7-2020 02:54 PM
tq tips, boleh cuba lps ni..

kan.boleh cuba ,mana tau berkesan hehe..
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2020 04:44 PM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 17-7-2020 04:36 PM
wah ada tips lagi.. yang ini ke awak

https://shopee.com.my/Food-Wash(500ml)-(Sea-Energe)(CNI)-i ...

Aha..ya smod..
Yg cosway pun ok jugak..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2020 05:05 PM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 17-7-2020 04:34 PM
macam jiran mak saya,dia tanam pucuk ubi,mak saya tanam pucuk paku
dia orang tukar2 lauk selalu,  ...


Betul la awak, jiran sebelah kiri ada sepohon pandan & sepohon pokok limau purut tapi dah mati baru2 ni

Kalau nak daun kari pulak ada sorang lagi jiran jauh sikit kena berjalan nak sampai rumahnya. Nak daun pisang, cantas je kat tepi jalan hahaha

Btw, saya tengah trial & error tanam kunyit, halia & serai. So far kunyit & halia nampak steady. Kalau menjadi esok, boleh la share dgn jiran2 lain InsyaAllah hihihi...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2020 05:16 PM | Show all posts
tupaiterbang replied at 17-7-2020 05:05 PM
Betul la awak, jiran sebelah kiri ada sepohon pandan & sepohon pokok limau purut tapi dah mati b ...

wah ada tanam2 juga ekeke.. alang2 kalau menjadi tanam tu.
bolehlah tanam pandan haha

ohya serai awak tanam ,ada nampak sinar ke

MENANAM SERAI DARI POTONGAN SISA SERAI (1 MINGGU TUMBUH)


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2020 05:25 PM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 17-7-2020 05:16 PM
wah ada tanam2 juga ekeke.. alang2 kalau menjadi tanam tu.
bolehlah tanam pandan haha



Pandan orang lebih sedap rasanya kikiki...

Thank you SMod share video. First time tengok orang potong serai terus tanam kat tanah. My serai saya rendam dalam air dulu sampai dah tumbuh akar & tunas2. Agak2 dah kuat baru transfer pegi pasu. So far ada sepohon dua serai je yg menjadi. Raja haji ni dah boleh kot tuai hasil hehehe...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2020 06:56 PM | Show all posts
tupaiterbang replied at 17-7-2020 05:25 PM
Pandan orang lebih sedap rasanya kikiki...

Thank you SMod share video. First time tengok oran ...

haha..memang orang punya lebih sedap awak,contohnya kita minum milo
rumah orang, sama aje bancuhnya,tapi rumah orang kita minum entah
nape lebih sedap ,biskut tawar pun haha

So far ada sepohon dua serai je yg menjadi. Raja haji ni dah boleh kot tuai hasil hehehe...
wah terbaik ni,rasa happy semacam,kalau tanaman kita menjadi ni.
walaupun orang kata,alah serai aje pun ,tapi cubalah buat kan
menjadi ke tak keke
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2020 08:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Masa bilas last b4 simpan lumur siap2 dgn garam pon ok... Nnt masak xpyh ltk garam byk sgt da. Plus kuman n bakteria pon kurang membiak

Jgn pki suratkhabar.. Karbon hitam dakwat tu blh serap masuk, so xelok

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2020 08:21 PM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 17-7-2020 07:45 AM
kan,kena tanam ni tepi rumah banyak2, selain area rumah wangisenang nak petik dan ikut tips ni kae ...

Tp rimbunan pokok daun pandan ni ular suka lepak. So hati2 k
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2020 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 17-7-2020 04:34 PM
macam jiran mak saya,dia tanam pucuk ubi,mak saya tanam pucuk paku
dia orang tukar2 lauk selalu,  ...

Pucuk paku blh tanam meh? Bkn tumbuh meliar tepi sg@lombong@kaw lembap berair ke
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2020 08:32 PM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 17-7-2020 06:56 PM
haha..memang orang punya lebih sedap awak,contohnya kita minum milo
rumah orang, sama aje bancuhn ...

Sbb org pny free. Benda free mmg best. Hihihi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-7-2020 02:01 AM | Show all posts
Normabaru replied at 18-7-2020 08:32 PM
Sbb org pny free. Benda free mmg best. Hihihi

hahaha

free tu memang sedap awak,cuma itula, saya pergi rumah akak saya,dia bancuh milo susu aje pun tu
kemain sedap..saya tanyalah,apa resepi nya.sebab saya buat milo kat rumah tak sesedap ni
lepas tu,dia kata,kena bancuh dengan susu tepung..susu everyday tu.. patutla sedap,
sebab saya bancuh dengan susu pekat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-7-2020 02:08 AM | Show all posts
Normabaru replied at 18-7-2020 08:23 PM
Pucuk paku blh tanam meh? Bkn tumbuh meliar tepi sg@lombong@kaw lembap berair ke

ini ha.yang macam ni hehe

47.jpg

link
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list