Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
715
View
26
Reply

17 Tips Memasak Yang Mungkin Korang Tak Pernah Tahu

[Copy link]

Author: trunks       Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-7-2020 07:12 PM | Show all posts |Read mode
Edited by trunks at 16-7-2020 07:13 PM

Bagi kaum wanita semestinya selalu memasak untuk keluarga tambah-tambah lagi bila sudah berumah tangga. Pasti pelbagai tips dan petua dijadikan rujukan untuk memudahkan urusan memasak mereka. Petua dapur ini sangat penting untuk sang isteri kerana mereka kaan menyediakan masakan yang sedap-sedap belaka untuk si suami dan anak-anak.

Rasanya tidak salah kalau si suami juga belajar petua dapur yang dikongsikan oleh seorang tukang masak di laman Facebooknya, Ayue Jalal tentang 17 tips di dapur yang mungkin berguna untuk korang semua.

1. Nak kupas bawang merah untuk elak pedih mata: rendam bawang dalam air garam 5-10 min lepas tu dah boleh membawang tanpa rasa sedih

2. Nak elak ikan goreng melekat kat kuali; panaskan minyak goreng 2,3 keping asam keping then baru goreng ikan like a boss tak payah pakai helmet sebab minyak juga takkan terpercik

3. Nak sambal merah sedap cantik. Masak lada lama + gunakan gula merah.


4. Nak buat rendang gunakan bawang kecil dari bawang besar, sebab bawang besar boleh buat makanan cepat basi

5. Kalau masak tapi masakan tu terlalu masin sebab terlebih garam, cara nak kurang kan rasa masin tu letak lah kentang sampai masak, rasa akan kurang masinnya.. tak caya cuba lah

6. Nak simpan tomato supaya tomato tak cepat busuk/lembik, simpan dalam bekas bertutup jangan basuh tomato tu tau. Nak masak baru basuh.

7. Daging nak cepat empuk, rebus sekali sudu kecil dalam rebusan, bukan sudu plastik.. gila kau

8. Merangupkan timun untuk buat jelatah timun, potong siap-siap timun tu, rendam dalam air kapur sirih, lepas tu bilas, kesannya timun rangup walaupun berejam simpan, selalu mak buat sebab menu nasi minyak ada jelatah timun

9. Nak elak nasi cepat basi, cuci beras bersih-bersih. Masak nasi letak 2,3 cubit garam. Nasi boleh tahan lama, satu lagi nak elak nasi mentah renjiskan air garam atas nasi tu, balik-balikkan nasi tu dan tutup sampak berwap.

10. Nak simpan taugeh untuk kekalkan segar, rendam dalam air garam simpan dalam peti ais.

11. Nak kopek telur selepas direbus, lepas rebus sejukkan dulu telur, rendam dalam ais batu, nak buka kulit telur boleh pakai gigi je, semudah abc..



12. Nak dapatkan ayam goreng yang sedap, tumbuk lumat 2,3 ulas bawang putih utk setengah ekor ayam, lumur garam dan kunyit masak sampai garing, ayam grg lebih sedap/garing

13. Nak merangupkan ayam goreng hendaklah mengoreng ayam dengan perah sebiji asam limau nipis ke dalam minyak, melompatlah sekejap kemudian masukkan ayam.

14. Nak nasi lemak cepat masak, masukkan sebatang garpu atau sudu ke dalam periuk nasi yang bakal di masak. Biarkan di dalam beras sehingga nasi masak. InsyaAllah nasi lemak cepat dimasak.

15. Nak simpan tahu supaya tahan lama, rendam tahu dalam air panas sampai dah sejuk, lepas tu baru boleh simpan dalam peti ais, simpan berhari2 masih elok lagi tahu tu. Jadi, anda pun baru tahu hari ini.




16. Kadang-kadang terbubuh banyak air sehingga sup menjadi cair. Kureng lah..nak memekatkan sup mak masukkan sedikit kentang rebus yang dilecek sup lebih sedap/pekat tau

17. Kisarkan garam biasa di dalam blender sehingga beberapa minit. Buat setiap bulan. mata pisau blender akan kekal tajam, tak yah beli baru ye


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 16-7-2020 07:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Best2..cuma kalau anak i yg baca no 13 iols rasa dia yg melompat


13. Nak merangupkan ayam goreng hendaklah mengoreng ayam dengan perah sebiji asam limau nipis ke dalam minyak, melompatlah sekejap kemudian masukkan ayam.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-7-2020 09:34 PM | Show all posts
MissyMolly replied at 16-7-2020 07:50 PM
Best2..cuma kalau anak i yg baca no 13 iols rasa dia yg melompat

saya tak berani haha..kena minyak panas dah selalu

lagi nak perah limau pula   awak berani ke haha
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2020 09:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Pakai mcm safety gear covid tu smod..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-7-2020 09:49 PM | Show all posts
MissyMolly replied at 16-7-2020 09:47 PM
Pakai mcm safety gear covid tu smod..

wakaka..masak macam dah nak pergi ke bulan
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2020 09:51 PM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 16-7-2020 09:49 PM
wakaka..masak macam dah nak pergi ke bulan

Demi ayam yg rangup kohkoh..tp mmg best & simple utk tips2 lain yg nk cuba tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2020 09:55 PM From the mobile phone | Show all posts

1. Nak kupas bawang merah untuk elak pedih mata: rendam bawang dalam air garam 5-10 min lepas tu dah boleh membawang tanpa rasa sedih

Satu lagi petua tak kasi nangis masa membawang...simpan dulu bawang dalam fridge  kira2 setengah jam pastu baru potong

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-7-2020 10:02 PM | Show all posts
tupaiterbang replied at 16-7-2020 09:55 PM
1. Nak kupas bawang merah untuk elak pedih mata: rendam bawang dalam air garam 5-10 min lepas tu d ...

fuh hehe.boleh cuba ni.. masa saya dulu2 kanak.ada orang suruh
letak bwang di cucuk kat hujung pisau tu..saya cubalah buat
haram tak jadi,keluar juga air mata


Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2020 10:10 PM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 16-7-2020 10:02 PM
fuh hehe.boleh cuba ni.. masa saya dulu2 kanak.ada orang suruh
letak bwang di cucuk kat hujung pi ...


Itu mitos acik2 bawang je smod
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2020 04:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Petua no 15 simpan tauhu dlm air perahan lemon pun berkesan juga... tahan beberapa hari

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2020 02:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Tips no 12,boleh tambahkan halia sket..wangii ayam goreng..
Hihi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2020 04:41 PM | Show all posts
ellez replied at 17-7-2020 02:50 PM
Tips no 12,boleh tambahkan halia sket..wangii ayam goreng..
Hihi

kan..awak tentu dah cuba,,ohya sekarang adik saya cakap,daging kfc tu tak segaring dulu.boleh cuba goreng sendiri cara ni,mesti sedap wangi hehe


12. Nak dapatkan ayam goreng yang sedap, tumbuk lumat 2,3 ulas bawang putih utk setengah ekor ayam, lumur garam dan kunyit masak sampai garing, ayam grg lebih sedap/garing

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2020 05:43 PM | Show all posts
ada tak petua minyak tak meletop
masa goreng telur mata?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2020 07:06 PM | Show all posts
EvieWanKenobi replied at 17-7-2020 05:43 PM
ada tak petua minyak tak meletop
masa goreng telur mata?

hehe..saya goreng pun meletop aje, tapi saya selalu keringkan kuali tu
betul2 kering dan minyak panas bagi macam panas(sederhana) api kecil aje tapi


Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2020 07:11 PM | Show all posts
trunks replied at 17-7-2020 07:06 PM
hehe..saya goreng pun meletop aje, tapi saya selalu keringkan kuali tu
betul2 kering dan minyak p ...

guna kuali non-stick no problem..
saya nak tips guna kuali biasa goreng
telur mata tanpa minyak meletup..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2020 07:14 PM | Show all posts
EvieWanKenobi replied at 17-7-2020 07:11 PM
guna kuali non-stick no problem..
saya nak tips guna kuali biasa goreng
telur mata tanpa miny ...

hehe itulah dia tipsnya, atas tu..goreng jangan api kuat minyak kena minyak baru,bagi panas sederhana api dia.
dan minyak lebih sikit.kadang telor ni,kalau ada air masa kita basuh
telor tu,yang yang meletop2 masa goreng.


video tu cuma bagi penyedap aje

Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2020 02:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebagai seorang surirumah yang takut minyak meletup masa goreng ikan, memang i praktikkan yang no. 2 tu. Satu cara lagi, taburkan sedikit tepung kat minyak yang dah panas.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-7-2020 02:49 AM | Show all posts
oggy replied at 18-7-2020 02:20 AM
Sebagai seorang surirumah yang takut minyak meletup masa goreng ikan, memang i praktikkan yang no. 2 ...

2. Nak elak ikan goreng melekat kat kuali; panaskan minyak goreng 2,3 keping asam keping then baru goreng ikan like a boss tak payah pakai helmet sebab minyak juga takkan terpercik


aha ..saya semalam baru nampak kat youtube bagitau letak tepung tu..terbaik ni..
sebab asam keping pula,kot boleh cuba,cuma ikan lebih masam kot hehe
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2020 02:54 AM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 18-7-2020 02:49 AM
2. Nak elak ikan goreng melekat kat kuali; panaskan minyak goreng 2,3 keping asam keping then baru ...

I rasa tak masam pun ikan tu, sama je.
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2020 08:25 PM From the mobile phone | Show all posts
15 nak tahu tahan lama tukar air tiap hari dengan air masak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list