Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
246
View
0
Reply

[Dunia] Isaias 'banjirkan' Bahamas, menuju ke Florida

[Copy link]

Author: FOTHER-MUCKER       Show all posts   Read mode

Author
Post time 2-8-2020 08:56 PM | Show all posts |Read mode

CARI
Taufan Isaias dengan kelajuan angin hampir 120 kilometer sejam sedang bergerak ke Florida, Amerika Syarikat. Foto AFP
Isaias 'banjirkan' Bahamas, menuju ke Florida
MIAMI: Taufan Isaias yang membadai Bahamas semalam meninggalkan hujan lebat di negara terbabit, sebelum bergerak ke 'sasaran' seterusnya, iaitu Florida.

Taufan tahap satu itu dijangka menyebabkan hujan menjangkau 20 sentimeter di kepulauan kepulauan yang terletak di kawasan paling tenggara, sebelum menuju ke Amerika Syarikat (AS).

Setakat jam 2 petang tadi (waktu tempatan), Isaias sedang mengukuh dan mengumpulkan kekuatan maksimum, dengan kelajuan angin hampir 120 kilometer sejam serta dilihat mula muncul di sekitar Selat Florida, antara Cuba dan Florida Keys.

Pusat Taufan Kebangsaan berpangkalan di Miami menjangkakan kekuatan Isaias kembali mengukuh sebelum menghampiri perairan tenggara Florida, hari ini.

Kawasan berkenaan setakat ini dilaporkan sudah dibadai hujan bersama tiupan angin kencang, semalam, sekali gus menyaksikan Presiden AS, Donald Trump, mengumumkan keadaan darurat di Florida sebelum ketibaan taufan Isaias bagi memudahkan penyaluran dana daripada Kerajaan Persekutuan.

Gabenor Florida, Ron DeSantis, berkata ramalan setakat ini menunjukkan taufan Isaias semakin menghampiri perairan timur Florida dan dikategorikan sebagai kategori satu, petang ini dan esok.

"Perkara paling penting yang kita ingin orang ramai lakukan sekarang ialah untuk kekal berwaspada," katanya.

Pusat Taufan Kebangsaan (NHC) menjangkakan bahawa ribut yang di sekitar perairan timur Florida dikhuatiri menyebabkan ombak setinggi 1.2 meter di sesetengah kawasan.

Timbalan Pengarah Jabatan Meteorologi Bahamas, Jeffrey Simmons, berkata kawasan yang terjejas teruk berikutan ribut daripada Isaias ialah New Providence, iaitu kawasan paling padat dengan penduduk di pulau berkenaan. - AFP
Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list