Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
997
View
29
Reply

[ILMU MUDAH}: COVID MALAYSIA 2nd WAVE KAN? OR IS IT 3rd

[Copy link]

Author: ipes2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-10-2020 01:36 AM | Show all posts |Read mode
Salam, saya rasa Malaysia juga in 2nd wave kan sebagaimana most other countries? Not yet 3rd wave, right? Banyak media outlet rasa Malaysia is in 3rd wave. Rasanya tidak; have a look at all of these Covid patterns:



Malaysia.jpg
Italy.jpg
France.jpg
Ireland.jpg
Germany.jpg
UK.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 20-10-2020 03:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by adila39 at 20-10-2020 09:16 AM

Wassalam, ini RT di Malaysia currently, menurut Pengarah Kesihatan, RT mula meningkat 7 September lalu kesan dari election di Sabah tempoh hari. Exponential rate agak tinggi, but with PKP ni penularan tu dapat lah dicontrol. Cuma according to KKM mutation virus kali ni sgt cepat. Setiap sorang yg positive tu boleh berjangkit kpd 4org sekaligus. They did mentioned Malaysia heading to 3rd wave but however dari graft tu RT tak stabil and menurun disebabkan tindakan KKM yg diambil, SOP and PKP tu. Its tricky virus ni.. hopefully vaccine yg betul betul sahih dapat dicipta, next year? or mybe it will never have? it is a mystery.

Screenshot_20201020_034015.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2020 08:53 AM | Show all posts
Not yet 3rd wave, right?





DG announced 3rd wave

Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2020 08:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by seribulan at 20-10-2020 07:58 AM

Ni KKM...ada mentioned Gelombang ke 3...


PENYERTAAN SEBAGAI SUKARELAWAN BUKAN KKM BAGI MENANGANI PANDEMIK COVID 19

KKM menyeru penglibatan sukarelawan perubatan dan kesihatan bukan KKM untuk membantu KKM dalam menangani gelombang ketiga COVID-19.

Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memerlukan sukarelawan bagi jawatan C jawatan berikut:

1. Doktor Perubatan
2. Pegawai Sains Mikrobiologi
3. Pegawai Kesihatan Persekitaran
4. Jururawat
5. Penolong Pegawai Perubatan
6. Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran
7. Juruteknik Makmal Perubatan
8. Juru X-ray
9. Pembantu Kesihatan Awam

Skop tugas sukarelawan yang diperlukan adalah untuk menjalankan perkhidmatan di bawah:

1. Saringan suhu/simptom di fasiliti kesihatan/pintu masuk antarabangsa/ stesen kuarantin.
2. Siasatan kontak/pengambilan sampel COVID-19 di lapangan.
3. Penjagaan/rawatan pesakit di hospital.

Syarat-syarat menyertai khidmat sukarelawan ini adalah:

1. Berdaftar dengan badan profesional yang mengawal selia amalan pemohon; (bagi yang berkaitan)
2. Sihat dan cergas secara fizikal dan mental
3. Sanggup bertugas di lokasi yang memerlukan.
4. Tiada sejarah kontak rapat dengan kes COVID-19 dalam masa 14 hari.

Kepada mereka yang ingin berbakti sebagai sukarelawan, sila lengkapkan pautan di bawah:
https://forms.gle/BinMRNpyKhnoosgt5

Sebarang pertanyaan lanjut boleh menghubungi melalui e-mel: mobilisasi19@gmail.com

Sekian, terima kasih.

Unit Mobilisasi COVID-19 CPRC Kebangsaan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2020 09:16 AM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 20-10-2020 08:56 AM
Ni KKM...ada mentioned Gelombang ke 3...



Semoga sukarelawan ni diserapmasuk ke sektor kerajaan terus
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2020 09:29 AM | Show all posts
Kurex replied at 20-10-2020 08:16 AM
Semoga sukarelawan ni diserapmasuk ke sektor kerajaan terus

Amin
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2020 10:16 AM | Show all posts
mcm ombak rindu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-10-2020 06:33 AM | Show all posts
adila39 replied at 20-10-2020 03:47 AM
Wassalam, ini RT di Malaysia currently, menurut Pengarah Kesihatan, RT mula meningkat 7 September la ...

i see, thank you for the extra info
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-10-2020 06:34 AM | Show all posts

ok; he knows more about the situation in our country; so, if he says so..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-10-2020 06:35 AM | Show all posts
Kurex replied at 20-10-2020 09:16 AM
Semoga sukarelawan ni diserapmasuk ke sektor kerajaan terus

untuk tolong depa get some work, kan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-10-2020 06:36 AM | Show all posts

ombak rindu tu amende Cili
maleh nye nak gugel
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2020 08:18 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 21-10-2020 05:34 AM
ok; he knows more about the situation in our country; so, if he says so..

He's the boss...
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2020 08:56 AM | Show all posts
ipes2 replied at 21-10-2020 05:34 AM
ok; he knows more about the situation in our country; so, if he says so..

Nasi tambah...

COVID-19: Gelombang ketiga dijangka berlarutan hingga tahun depan[size=0.82]Oleh Muhammad Yusri Muzamir
Oktober 19, 2020 @ 11:30am
bhnews@bh.com.my





Gelombang ketiga penularan COVID-19 di negara ini dijangka berlarutan hingga awal tahun depan. - NSTP/Asyraf Hamzah




KUALA LUMPUR: Gelombang ketiga penularan COVID-19 di negara ini dijangka berlarutan hingga awal tahun depan, seiring peningkatan kes jangkitan virus itu di seluruh dunia.
Ia berikutan pola jangkitan COVID-19 di peringkat antarabangsa mempamerkan tempoh ia mencapai tahap puncak yang semakin lama, berbanding gelombang pertama dan kedua.

Pakar perubatan kesihatan awam (epidemiologi), Dr Ahmad Zaid Fattah Azman, berkata rentetan itu, peningkatan mendadak bilangan kes jangkitan baharu dijangka akan berlarutan bagi suatu tempoh agak lama.
Beliau yang juga Pensyarah Kanan Fakulti Perubatan Universiti Putra Malaysia (UPM) menjelaskan, usaha untuk melandaikan lengkuk COVID-19 bergantung kepada beberapa faktor.
"Jangkitan gelombang ketiga ini mungkin dapat dilandaikan menjelang awal tahun depan, bergantung sama ada vaksin dapat dihasilkan pada akhir tahun ini atau sebaliknya. Kes memang dijangka meningkat apabila kadar kebolehjangkitan semakin tinggi dan kerajaan perlu lebih agresif.
"Trend jangkitan kekal meningkat dan jika keadaan seperti ini berlarutan selama dua minggu lagi, sistem perkhidmatan hospital kita akan lumpuh," katanya kepada BH, semalam.
Dalam pada itu, Dr Ahmad Zaid Fattah tidak menolak kemungkinan kegagalan mematuhi SOP juga akan mengakibatkan peningkatan mendadak jangkitan baharu COVID-19.
Justeru, katanya, orang ramai dinasihat supaya kekal mengamalkan gaya hidup berpandukan norma baharu berikutan pandemik COVID-19 dijangka berlarutan hingga akhir tahun depan atau 2022.
"Mungkin kita sebelum ini, tidak pernah mengalami pandemik bagi suatu jangka masa yang lama. Keadaan ini sekali gus mungkin mengakibatkan orang ramai fatigue (penat) untuk mengamalkan SOP.
"Pemimpin juga perlu memainkan peranan untuk memberi penerangan kepada rakyat bahawa kita tak boleh jangka pandemik ini akan berakhir dalam tempoh terdekat," katanya.
Pakar epidemiologi, Prof Madya Dr Mohd Rohaizat Hassan turut menyuarakan pandangan sama selain menjelaskan trend penurunan kes baharu dijangka tidak berlaku dalam tempoh terdekat.
Beliau yang juga Ketua Jabatan Kesihatan Masyarakat, Fakulti Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) berkata, ia berikutan penularan COVID-19 dalam kalangan masyarakat menjangkau skop lebih luas, berbanding sebelum ini.
"Trend penularan pada gelombang pertama dan kedua agak berbeza kerana jangkitan ketika itu dalam kluster yang sedikit, justeru lebih cepat dan mudah untuk diatasi, berbanding keadaan semasa," katanya.
Mengulas lanjut, Dr Mohd Rohaizat turut mencadangkan pendekatan pendidikan dan promosi kesihatan dipertingkatkan menerusi kaedah lebih kreatif dan berkesan termasuk psikologi berbalik bagi menangani golongan ingkar SOP.
"Saya tak tolak kemungkinan rakyat sudah mula letih berdepan situasi ini, selain muak dengan perkembangan politik semasa menyebabkan mereka ingkar SOP, tetapi masyarakat tidak boleh putus asa.
"Kita perlu teguh dengan usaha kerajaan dan Kementerian Kesihatan bagi menangani cabaran pandemik ini. Kini bukan masa untuk menuding jari dan salahkan sesiapa, sebaliknya semua pihak perlu bersolidariti melawan COVID-19 kerana vaksin virus ini masih belum ditemui," katanya.
Sementara itu, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, berkata pihaknya yakin gelombang ketiga COVID-19 dapat dibendung daripada berlarutan hingga awal tahun depan seperti jangkaan pakar kesihatan, jika semua pihak memberi kerjasama mematuhi prosedur operasi standard (SOP) untuk mengekang penularan wabak itu.
Unjuran itu disandarkan kepada keupayaan negara sebelum ini yang pernah melandaikan lengkuk jangkitan ketika gelombang kedua.
Sehubungan itu, jika semua pihak dapat memainkan peranan sebaik mungkin, kadar kebolehjangkitan atau R-naught (R0) akan dapat dikurangkan.
"Graf hingga 31 Oktober 2020 menunjukkan jika kita mengikut unjuran R-naught 1.5, bererti pada 31 Oktober ini besar kemungkinan kita akan mencapai 1,200 atau 1,300 kes sehari.
"Inilah yang kita bimbang. Namun jika bekerjasama secara bersepadu dengan Kementerian Kesihatan, nescaya kita boleh turunkan (kes jangkitan). Kalau kita mengimbas kembali, gelombang kedua menyaksikan R-naught 3.5 yang bermaksud 100 orang akan menjangkiti 350 individu.
"Bagaimanapun, kita berjaya melandaikannya hingga 0.3. Justeru, tidak mustahil untuk kita melaksanakan tugas menurunkan lagi jangkitan kes dalam komuniti," katanya pada sidang media, semalam.
Sebagai persediaan menghadapi 'badai' gelombang ketiga COVID-19, Dr Noor Hisham, berkata pendekatan pihaknya adalah mencegah penularan dan jangkitan lebih bersasar terhadap negeri tertentu yang berisiko selain melindungi golongan berisiko daripada terdedah bahaya jangkitan.




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2020 10:25 AM | Show all posts
ipes2 replied at 21-10-2020 06:35 AM
untuk tolong depa get some work, kan

ye, mana tau ada antara sukarelawan tu betul2 perlukan kerja...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-10-2020 02:21 PM | Show all posts
Kurex replied at 21-10-2020 10:25 AM
ye, mana tau ada antara sukarelawan tu betul2 perlukan kerja...

ha, betul tu.
lagipun labour law kita agak lemah, so kebajikan pekerja mungkin terabai
so, if diserap masuk selepas covid ni, at least kita boleh kata mereka deserve better luck once in a while
di sini mmg healthsector buat begitu: tetiba depa ambil docs beramai2.. bila covid reda hari tu, those extra docs diserap masuk.. so lega la sikit kami
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2020 02:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau boleh, let this be the last wave. Xmo dah ada waves lg
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2020 03:58 PM | Show all posts
ipes2 replied at 21-10-2020 02:21 PM
ha, betul tu.
lagipun labour law kita agak lemah, so kebajikan pekerja mungkin terabai
so, if di ...

baguslah.. kesian tgk orang kena buang, takde kerja masa covid ni.. tak kisah sektor mana, memang sebak.. nak pulak yg ada tangungan. semoga mereka yg terkesan akan dipermudahkan ....
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2020 09:48 PM | Show all posts
Edited by seribulan at 21-10-2020 08:53 PM
ipes2 replied at 21-10-2020 01:21 PM
ha, betul tu.
lagipun labour law kita agak lemah, so kebajikan pekerja mungkin terabai
so, if di ...

More info...



Malay Mail
MALAYSIADr Noor Hisham: 70pc of Selangors 26 active clusters not from Sabah returnees; Covid-19 is in community now
Wednesday, 21 Oct 2020 10:27 AM MYT
BY IDA LIM


   
People shop for fresh produce at a morning market in Seksyen 6, Shah Alam October 3, 2020. D Picture by Miera Zulyana
KUALA LUMPUR, Oct 21 A large majority of the current 26 active Covid-19 clusters in Selangor amid the third wave of the virus in Malaysia are actually not linked to those who returned from Sabah, Health director-general Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah said today.

[size=1.1em]Out of Selangors 26 active clusters, Dr Noor Hisham pointed out that 18 of these clusters or 69.2 per cent are from local infections, while only eight of these clusters or 30.8 per cent are linked to those who returned from Sabah.

[size=1.1em]This means 69.2 per cent of infections in Selangor are not related to those who returned from Sabah. The Covid-19 virus is already in our community, he said in a brief Facebook post.

Yesterday, Dr Noor Hisham noted that Selangor had under the third wave seen an increase in Covid-19 cases recorded in late September following the return of those from Sabah, with an attached chart showing that September 22 was when the first such case was recorded in Selangor.

[size=1.1em]For the 26 active clusters in Selangor under the third wave of Covid-19 infections, Dr Noor Hisham yesterday said that the first of such clusters to be recorded was the Jalan Apas cluster on September 28, which involved a family which had returned from Sabah.
[size=1.1em]But he also noted that an increase in local transmission of Covid-19 within Selangor was detected from October 2 and has been steadily on the rise since then.
[size=1.1em]Commenting further on the 26 clusters, Dr Noor Hisham pointed out that six clusters reported since October 11 were due to local transmissions of Covid-19, with nine clusters or 34.6 per cent related to infections spread at the workplace, and one cluster or 3.8 per cent related to a shopping mall.

"This situation is due to the population density and high rate of movement among residents in Selangor and visitors in Selangor, he had said yesterday.

With a total of 132 new Covid-19 cases recorded yesterday in Selangor, the state now has a cumulative total of 3,489 cases.

Based on the cumulative total of cases recorded since the Covid-19 pandemic reached Malaysia, Sabah as of yesterday has the highest cumulative number at 8,755 cases, followed by Selangor (3,489), Kuala Lumpur (2,860), Kedah (1,957), and Negri Sembilan (1,110), while the other states and federal territories each have cumulative totals below 1,000 cases.

But while Malaysia as a whole has a cumulative total of 22,225 cases as of yesterday, 14,351 have been discharged while 193 deaths have been recorded and 7,681 cases remain active and require treatment.

   



Subscribe to Notifications

© 2020, Malay Mail, All Rights Reserved.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2020 10:05 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 21-10-2020 06:33 AM
i see, thank you for the extra info

Now kan, no longer about 3rd wave, 69% adalah dari Kluster tempatan yg merebak di kalangan community. So i think what need to do is control the spreading

Sekarang ni situasi disini terkawal cuma, industrial area i. e. manufactures facing big challenge.. government kita trying to implement working from home, tapi agak sukar utk industrial yg memerlukan operasi 24hr. So now government and under MITI come out with restrictions mode utk semua industries. We have almost 800k pekerja berdaftar so hmm will be tough.. tapi I think we got to do what we got to do. Hopefully semua bekerjasama.  
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2020 10:09 PM | Show all posts
its repetitive
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list