Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
1650
View
38
Reply

Hamil ketika berusia 40 tahun

[Copy link]

Author: ATSYanaL       Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-11-2020 11:33 AM | Show all posts |Read mode
Hai semua, iois ingin tahu adakah berhamil (kali pertama) pd usia 40 tahun satu cabaran yg besar? Tak bahaya ke untuk ibu dan anak.

Kalau seorang wanita mahu mempunyai 3 anak.Jadi adakah hamil di usia 40 tahun tingkatkan risiko komplikasi kehamilan?



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 17-11-2020 12:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Hamil tak kira umur berapa tetap ada risiko tambah lg umur 40 ke atas. Bukan nak menakut2kan, cousin i hamil masa umur 41, dia dpt anak severe autism.
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2020 12:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Tanya doctor sis
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2020 01:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Syukurlah alhamdulillah. Tawakkal ja sis. Banyakkan vitamin yg penting. Kawal pemakanan dan gaya hidup sihat. Ok tu. Dapatkan nasihat doktor juga.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-11-2020 02:25 PM | Show all posts
Eliadaisy83 replied at 17-11-2020 12:51 PM
Hamil tak kira umur berapa tetap ada risiko tambah lg umur 40 ke atas. Bukan nak menakut2kan, cousin ...

Terimah kasih memberitahu.


cousin i hamil masa umur 41, dia dpt anak severe autism.- Anak yang pertama?

Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2020 02:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Kena dapatkan nasihat doktor. Ade je yg dapat anak umur lewat tapi anak sihat walafiat je. Semua ni urusan allah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-11-2020 02:27 PM | Show all posts
dusunmind replied at 17-11-2020 01:14 PM
Syukurlah alhamdulillah. Tawakkal ja sis. Banyakkan vitamin yg penting. Kawal pemakanan dan gaya hid ...

Terima kasih
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2020 02:57 PM | Show all posts
Edited by Meiizu at 17-11-2020 02:59 PM

my neighbour  pregnant  masa 1st baby 41, -normal delivery
ex manager anak ke2 umur 41 - normal

makcik anak ke5 umur  43 - gap dgn anak sebelum 13thn - ceaser
maklong anak ke 4 umur 43 - gap 14thn - ceaser
maksu anak 1st umur 40. anak ke2 umur 43 - satu ceaser satu operate -tak ingat yg mana satu

setakat ni kes2 yg berdekatan dgn saya..alhamdulillah anak2 keluar sihat walafiat

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-11-2020 02:59 PM | Show all posts
Meiizu replied at 17-11-2020 02:57 PM
my neighbour  pregnant  masa 1st baby 41, -normal delivery
ex manager anak ke2 umur 41 - normal

Alhamdulillah
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2020 03:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Kakak aku umur 41, anak pertama.. dpt baby sihat walafiat dh darjah 6 pun skrg, badan pun sihat bagai dipam2.. tp tu je la anak dia sorg..

Kwn masa study kalo x silap dlm umur 40-41 juga dia dpt anak sulung, pun ok je.. tp so far tu je la anak dia sorg..

Aku doakan tt pun dpt anak sihat walafiat..
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2020 03:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Ya aku bru teringat, cikgu aku sendiri laki bini 45tahun umur bru dpt anak pertama. Lama mereka tunggu. Syukur sihat juga anaknya. Gembira tgk mereka lama kawen baru ada anak.
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2020 03:50 PM | Show all posts
bahaya nya tidak lah, tpi risikonya byk dan... bila membawak time umor camni, cepat penat, cepat dpt GDM, ah macam2 la...

tapi berbaloikan demi nk dpt baby...
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2020 04:18 PM | Show all posts
Bergantung pada diri and refer to doctor and ikut nasihat doctor. My first pregnancy agak lambat, almost 40. I jenis fit, sihat walafiat and pregnancy smooth je. Makan vitamins yang doctor bagi - jaga makan . Anak pun sihat walafiat - lahirkan through ceaser to reduce risk and avoid any complication. Active & Working til a day before scheduled ceaser at  39 weeks

My sister pregnant her first at early 20 - dapat GDM. Morning sickness etc.

So rezeki masing masing
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-11-2020 05:50 PM | Show all posts
CocoCily replied at 17-11-2020 04:18 PM
Bergantung pada diri and refer to doctor and ikut nasihat doctor. My first pregnancy agak lambat, al ...

Good to know. Tq sis!
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2020 11:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Eliadaisy83 replied at 17-11-2020 12:51 PM
Hamil tak kira umur berapa tetap ada risiko tambah lg umur 40 ke atas. Bukan nak menakut2kan, cousin ...


Betul.... Umur berapa pregnant pun kalau dah takdir dapat anak tak normal, rezeki....
Officemate i anak ke 2 down syndorm waktu bersalin umur isteri baru masuk 26 tahun...
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 07:21 AM From the mobile phone | Show all posts
sarahmirza replied at 17-11-2020 11:07 PM
Betul.... Umur berapa pregnant pun kalau dah takdir dapat anak tak normal, rezeki....
Officemat ...

Kan...risiko xkira umur berapa, pregnant ikut nasib n rezeki yg dah ditentukan Allah.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 10:52 AM | Show all posts
banyakkan doa, kena amek xtra vit. consult doc

che ta pun beranak lewat. elok comey ja si  aisyah tu

jgn fikir banyak sngat sis..nanti benda tu jd mcm doa jgk

btw doakan utk sy ye..belum ada rezeki merasa zuriat sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 01:17 PM | Show all posts
i think kalau 40 years tapi jaga kesihatan, fit dan sebagainya inshaAllah ok.. but before tu consult doctor ya. inshaAllah di permudahkan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-11-2020 02:07 PM | Show all posts
ramaramu replied at 18-11-2020 01:17 PM
i think kalau 40 years tapi jaga kesihatan, fit dan sebagainya inshaAllah ok.. but before tu consult ...

Masalah cuma telur saja. InshaAllah.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 03:11 PM | Show all posts
ya betul,terpulang kepada kesihatan individu, saya anak pertama umur 20,kedua umur 18 dan sekarang yg ketiga umur nk masuk 2 tahun..umur saya 41..pengalaman mengandung awal 20an dan 40an sgt2 berbeza,,letih lesu ..alhamdulillah anak sihat2 saja..cuma kena kontrol pemakanan utk elak2 komplikasi diabetes,bp high ..kena lebih berjaga2  
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list