Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
1114
View
26
Reply

Setuju Tak Pengeluaran KSWP Akaun 1 Dibenarkan Tapi Bersyarat?

[Copy link]

Author: admin6       Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-11-2020 05:46 PM | Show all posts |Read mode




Kebelakangan ini menjadi topik panas mengenai isu pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akaun 1 yang kini dibenarkan tapi bersyarat dan hanya individu yang terkesan sahaja dibenarkan mengeluarkan akaun 1. Pengeluaran juga bukan one-off tetapi bersasar. Apa pandangan dan cadangan korang mengenai isu ini?

Apa yang sepatutnya dilakukan?



Single Polls, Total 57 Users voted
Your User group have no permission to vote

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 17-11-2020 05:56 PM | Show all posts
yg still berkerja gaji tak berkutik pun sbb pkpb ni..
dh kenape gatai bijik nk keluarkan jgk??
ambil kesempatan betul..
dh mcm ummah leluhur sumatera barat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2020 06:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Terpulang ..kalau ikut nk one off senng nk wat modal niaga

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2020 06:44 PM From the mobile phone | Show all posts
kita tak tau kesusahan org lain..jadi kalau org tu rasa dia berhak minta i-Sinar walaupun dia bekerja, iols tak nak meroyan cerca org sana sini. tu hak depa. duit masing2 jadi tak payah sibuk nak meroyan duit org lain

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2020 07:19 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 17-11-2020 06:44 PM
kita tak tau kesusahan org lain..jadi kalau org tu rasa dia berhak minta i-Sinar walaupun dia bekerj ...

Yerp btl tu. Yg dikeluarkan tu duit sendiri kot bkn duit abah org yg bising2 tu.

Org yg kena buang keje blh jd ada saving 100k dlm bank dan gaji dia bln2 b4 kena buang 10k sebulan. Org yg masih x kena buang keje blh jd x de saving dan gaji dia bln2 1.2k je.

So mn kewajaran di sini? Knp la kerajaan msia ni selalu buat kptsn yg bodoh? X phm btl aku.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2020 08:19 PM From the mobile phone | Show all posts
otai_g replied at 17-11-2020 07:19 PM
Yerp btl tu. Yg dikeluarkan tu duit sendiri kot bkn duit abah org yg bising2 tu.

Org yg kena bu ...

kita tak boleh anggap yg masih bekerja dan tak kena potong gaji semua tu tak terjejas, mungki dia punya spouse terjejas sbb covid-19..katakan sebelum ni, spouse dia yg tanggung bayar semua hutang dan dia pulak guna utk membeli barang2 makanan/keperluan hari, skrg dia sendiri kena tanggung semua dari A sampai Z.

jadi dgn membenarkan yg tak terjejas keluarkan kwsp, secara tak langsung membantu keluarga kecik depa.

kita tak boleh andaikan semua org yg bekerja tu tak terjejas. sebab bukan kita dok serumah dan tido sebantal dgn kita.

mcm iols komen diatas, lagipun duit masing2...jadi kena sibuk sangat hal duit org lain.
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2020 08:26 PM | Show all posts
betul lah tu..utk yg tak perlu,takper simpan jer tp utk yg memerlukan bagi jer .sbb bukan semua org mempunyai masalah yg sama..kdg2 kita pun tak tau masalah mereka2 mcm mana.yg kene buang kerja mana lg hutang2 tertunggak.dlm keadaan skrg ni kebanyakan nak keluarkan pun atas sebab takde punca pendapatan dah.mana nak cover belanja,sewa umah ke hutang lain2 lg..akk doakan semua dipermudahkan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2020 10:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Setuju je. At least bkn 500. Mana ckup utk yg dh xde keje nk hidup dgn 500.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2020 11:58 PM From the mobile phone | Show all posts
I tak nak usik duit epf i....
Org lain klu depa nak perabiskan duit epf depa....lantak pi la..janji jgn amik duit i..

Gitu je...senang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 12:37 AM From the mobile phone | Show all posts
setuju sngat. itu la fungsi duit simpanan..nak guna time sesak. ramai yang putus bekalan makanan,kena halau dari rumah sewa. follow la page2 aktivis. i slalu tgk syed azmi punya fb. sedih oo smpai kena minx duit kat org utk makan.

as for me and husb mkg tak terjejas. tp kalau dibenarkan i mmg nak keluarkan. kita xpasti pun dpt idup ke tak smpai umur tua esk. plus what if lagi 5-6 taun our gov buat syarat baru kena tggu umur 70 baru leh keluarkan cane???dah xmerasa.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 09:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Masing2 punya duit, masing2 buat keputusan. Mak so far masih ok. Jadi tak terdesak utk withdrawal duit epf tu. Tapi mak sendiri pun tak tahu next year mcm mana. Hopefully everything get better. Semoga yg keluar kan epf waima mana2 akaun pun dpt belanjakan duit tu sebijak2 nya
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 10:26 AM | Show all posts
setuju
kene buat secara bersasar dan atas budi bicara
contoh A kerja dan dpt gaji mcm biasa
tapi sejak PKP,  A terpaksa support adik beradik yang terkesan tapi xde kwsp
dan dulu adik beradik support kos perubatan berjadual ibu bapa
tapi sekarang hanya A yang terpaksa keluarkan duit utk semua

jadi A bekerja dan dapat gaji....tapi A masih terkesan
jadi A seharusnya dibolehkan wdraw duit akaun 1







tapi A takkan bgtau dia main saham
sbb dia x hensem
katanya x hensem takpe janji kaya
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 11:17 AM | Show all posts
masing2 ada pilihan nak keluarkan ke atau tidak.

setiap org ada mslh memasing baik yg terjejas atau yang masih bekerja.Yang di keluarkan tu duit sendiri pun.Cuma bijak la berbelanja..utamakan keperluan terlebih dahulu ketepikan kehendak.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 11:49 AM | Show all posts
kalau mmg takde income terdesak sgt keluarkan je la tp kalau masih bekerja better jgn usik duit kwsp sbb duit tu utk jaman tua kita nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 01:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Utk kaka.. Klu 12bln 500 br 6k..so xwajar la.. Sbb potongan gaji mostly more than 500 plus segala kos hidup tinggi nowadays..

Jadi bg jela keluar duit tu..
Cuma nnt masukkn blk bila dh stabil

Take this peluang utk ejas lifestyle
Income - saving = baru spend

Bukan pkai mentality
Income - expenses= br saving..

Ni yg mostly byk tak survive masa gawat.. Sbb xsediakan payung before hujan.. Hm
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 02:22 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 17-11-2020 08:19 PM
kita tak boleh anggap yg masih bekerja dan tak kena potong gaji semua tu tak terjejas, mungki dia  ...

Pakai la spouse dia punye epf
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 02:25 PM From the mobile phone | Show all posts
lattehazelnut replied at 18-11-2020 02:22 PM
Pakai la spouse dia punye epf

tu kalau spouse ada KWSP kalau x ada mcm mana?

sebab tu iols komen...kita tak boleh andaikan semua org sama berdasarkan diri kita...kita tak tau apa yg keluarga ti hadapi dlm keadaan covid-19 skrg.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 03:07 PM | Show all posts
keadaan sekarang semua terkesan dengan pandemik covid 19

kalau pengeluaran epf hanya untuk yang bersasar, agak susah.
sebab ramai lagi yang terkesan, tak semestinya yang hilang pekerjaan sahaja.

yang kena potong gaji, potong allowance, yang tak dapat carum kwsp sebab majikan ambil penangguhan.
sepatutnya pengeluaran kwsp ini untuk semua.

pasangan yang kena potong gaji, pun terkesan.
bagi aku dia akan jadi domino effect.

contoh:
suami tak potong gaji tapi isteri potong gaji.
income pendapatan keluarga ni dah berkurangan.
bila berkurangan, keluarga ni kena cut mana yang perlu utk serving existing loan.
duit poket, duit untuk hantar ke mak ayah di kampung pun akan berkurang.



dan aku rasa yang mana tak terkesan ,golongan ni smart enough not to withdraw.
even kalau lah dieorang ni withdraw sekalipun, dieorang akan simpan as extra cash. not going to spend it.

Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 03:35 PM | Show all posts
kalau undi agak2 PM malaysia bace tak?? atau sekadar PM tepi je

ape salahnye keluar tanpa bersyarat.. kalau terjejas boleh guna.. kalau tak terjejas pon ada pilihan boleh keluar untuk boros berbelanja beli iphone 12 atau simpan di masa akan datang.. bukan boleh jangka ape yg akan jadi mase depan.. musim pandemic ni tak menentu
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 03:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Sapa nak, ambik.
Sapa tak nak,  dok diam2 situ.

Tapi yg nak ambik tu ikut percentage balance dlm Akaun la..  
Bagi yg ada balance mencukupi dlm Akaun 2, Akaun 1 takyah usik.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list