Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1809
View
13
Reply

'Tolong Sensitif, Jangan Jadikan Isu Bunuh Diri Bahan Jenaka' - Wany Hasrita

[Copy link]

Author: CARI-MAL       Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-4-2021 05:15 AM | Show all posts |Read mode
Penyanyi Wany Hasrita melahirkan rasa kesal dan sedih apabila netizen menjadikan kes bunuh diri yang berlaku di pusat beli-belah KLCC semalam sebagai bahan jenaka.


Menerusi satu hantaran video yang dimuat naik dalam InstaStorynya, pelantun lagu Canggung itu berpendapat, netizen seharusnya lebih bersifat sensitif dan peka terhadap isu depresi. Tegasnya, tidak wajar isu bunuh diri dipermain-mainkan dalam media sosial.




Kredit foto: IG Wany




Saya baru balik kerja, terbaca kisah kejadian bunuh diri di KLCC yang terjun dari tingkat tiga. Kejadian itu sangat menyentuh hati kerana depresi itu wujud, ulas pemilik nama Nurshazwany Hasrita Hasbullah, 29 itu mengenai insiden ngeri, baru-baru ini.


Tambahnya, masih ada lagi yang tidak peka dan sensitif tentang isu seperti ini (bunuh diri).


"Ada yang jadikan bahan jenaka seperti berkata fuhyoo! Pilih dekat tempat KLCC.


"Kita doakan supaya mereka diberikan kefahaman.


Semua orang buat silap, tapi kita kena mulakan dengan mengambil berat dan menjadi lebih sensitif dengan isu-isu seperti ini (depresi dan bunuh diri).




Kredit foto: IG Wany




Dalam pada itu, Wany turut memohon supaya orang ramai berhenti menyebarkan video atau gambar-gambar kejadian bunuh diri tersebut yang tidak dikaburkan.


Bayangkan kalau kita jadi anggota keluarga mangsa atau orang yang mengenali mangsa. Saya doakan semoga anda diberikan kesihatan mental dan fizikal serta diberikan kekuatan. Semoga Allah SWT jaga, ujar Wany.


Terdahulu, Kosmo! melaporkan seorang lelaki maut selepas dipercayai terjun dari tingkat tiga pusat beli-belah Suria Kuala Lumpur (KLCC).


Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Mohamad Zainal Abdullah berkata, pihaknya menerima panggilan berhubung kejadian pada pukul 1.52 tengah hari.


Dalam media sosial turut tular beberapa keping gambar memaparkan seorang lelaki terbaring di atas lantas selepas dipercayai membunuh diri dengan terjun dari tingkat tiga bangunan terbabit.




Sumber: K! ONLINE.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 23-4-2021 07:29 AM From the mobile phone | Show all posts
kesian kat dunkin donut tu jah. terus bakalan tak laku takde sapa yang nak lalu kat situ dah
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 07:32 AM From the mobile phone | Show all posts
masa kejadian pon nampak banyak jah lagi bersusun donut tuh? tak habis terus dibuang ke cemana?
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 08:11 AM | Show all posts
Edited by sekutcornflake at 23-4-2021 08:12 AM

mmg tak wajar dipermainkan pun isu mental ni. mendiang/arwah depress xdapat keje, sedihnya



btw cantiknya kulit dia..
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 08:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Jangan acik maria masak-masak buat nama resipi kes klcc ni pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 08:29 AM | Show all posts
kt malaysia ni kurang expose  tentang ilmu berkaitan penyakit mental.. yg depa tahu penyakit mental ialah gila..

Lagi satu yg memburukkn keadaan bile ada org buat pape silap jer jalan keluar adalah claim diri ada masalah mental.. tu self diagnosed jer..


Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 09:10 AM | Show all posts
Kat malaysia ni dulu2 jarang la nak dengar berita2 camni , takpun masa tu tkde sosial media jd kurang liputan tapi lately ni ada tenet, semua on the spot je orang share..yg sedih nya muda2 lagi dh amek keputusan cmtu..semakin hari ni pun ada student form 3 terjun dr tgkat 3 sekolah..patah tulang belakang..apa nak jadi semakin kerap plak kan
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 01:30 PM From the mobile phone | Show all posts
234126: Jangan acik maria masak-masak buat nama resipi kes klcc ni pulak.

Hahaha. Btl jugek. Acik Maria suka sgt bgy nama resepi based on peristiwa.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 02:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Celebrity & retis pun... Klu depress ke penah try nak bunuh diri tapi tak mati, tak payah la cerita kat social media semua... Kdg2 budak remaja ni ambek mana yg senang je fikir... Xpa Aku kerat urat , tak Kan mati... Lepas ni makapak Aku belikan la iPhone yg Aku mintak... Contohhhh
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2021 05:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Bca statement die... Boleh trbayang gaya wani hasRita bercakap
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2021 03:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Mendiang trying to make a statement
Take a toll on his life

So sad


Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2021 03:09 AM From the mobile phone | Show all posts
tomiko_haza replied at 23-4-2021 09:10 AM
Kat malaysia ni dulu2 jarang la nak dengar berita2 camni , takpun masa tu tkde sosial media jd kuran ...

Latest suicide case director bangsa india sis
Hang himself kt kipas syiling
Video last heols kata dorg nmpk calm je
Kt ci dh keluar thread


Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2021 03:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Mungkin sebab takde awareness tentang depression. Satu lagi sebab perasaan holier than thou masih kuat di dalam masyarakat Nusantara yang nampak orang bunuh diri ni keji di dalam pemikiran deorang. Yang kata kenapa tak bunuh diri di tempat lain lah, kalau melayu takkan buat lah. Tu semua adalah manusia yang in denial yang kita tahu deorang pun pernah kena depression dan kemurungan. Cuma tak bunuh diri je lagi. Tak perlu nak tipu tentang depression dan stress dik, semua orang tahu korang pun pernah kena, statistik mental health kan ada keluar tiap2 tahun. Nak tipu apa lagi benda yang jelas dan nyata, sebabtu mentaliti kita kena ubah, kalau boleh kita start bagi sokongan moral untuk orang2 yang depress ni. Nak2 Janna Nick dan Aliff Aziz, manusia boleh berubah dik. Kecuali Cek Non, Shuk dan Tauke Jambu dan ahli baru Ali Puteh
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2021 12:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Mental health is not a joke!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list