Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
3212
View
19
Reply

"Azan Magrib Awal 3 Minit, Boleh Murung Setahun Muazin Tu Kalau..." - Yasin

[Copy link]

Author: CARI-MAL       Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-4-2021 06:38 AM | Show all posts |Read mode
Baru-baru ini, tular di media sosial mengenai kisah kesilapan seorang muazin di salah sebuah masjid di Batu Cave, Selangor yang melaungkan azan Magrib tiga minit lebih awal gara-gara kesilapan teknikal pada paparan digital waktu azan.








Perkara berkenaan menimbulkan keraguan ramai pihak sehingga ada yang mengatakan sesiapa sahaja yang berbuka puasa mengikut laungan azan tersebut, puasa mereka terbatal dan wajib diganti.








Berbeza pula bagi penyanyi, Yasin Sulaiman apabila dia menjelaskan puasa berkenaan adalah sah kerana kesilapan tersebut berpunca daripada muazin dan bukannya para kariah.









Dalam pada itu, Yasin turut berharap agar kesilapan seperti ini tidak berulang lagi bagi mengelakkan keraguan di hati ramai pihak.







Kredit foto: IG Yasin




Meninjau di rungan komen, rata-rata netizen turut senada dengan Yasin selain turut menitipkan ucapan terima kasih diatas pencerahan tersebut.




Sumber: Media Hiburan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 23-4-2021 06:41 AM From the mobile phone | Show all posts
cepat benar laungkan azan.. tmpt iols 5minit lambat ea.. nsb ade gugel ekeke
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 06:44 AM | Show all posts
siapa idris?

puasa je lah sehari tu
buat bulan syawal alang2 sambung puasa  terus kan
muadzin tak sengaja
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 07:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau diri sendiri tak was was takde masalah pun. Kalau was-was ganti je la.. ramai je aku rasa ahli masjid ni biasa puasa sunat isnin khamis, puasa enam dll kan.. lain kali masjid boleh la lebih berhati-hati jangan ulangi
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 08:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Btl gak islam tu mudah. Kalo org lain buat salah x kan org lain menanggung akibatnya?

Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 11:34 AM | Show all posts
Teringat zaman belajar dulu member laung azan subuh 30 minit lebih awal. Pasal mengantuk agaknya
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 01:30 PM | Show all posts
surau area rumah aku dah announce awal2 bilal akan azan 5 minit lepas waktu berbuka sebab bagi dia berbuka air n kurma dulu, baru tenaga skit nak azan
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 02:10 PM | Show all posts
Yang penting lepas ni kena pastikan sop untuk melaungkan azan dibuat dengan lebih teliti bagi mengelakkan insiden seperti ini berlaku sekali lagi
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 02:45 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 03:20 PM | Show all posts
ikut common sense pun tau sah ke tak sah puasa tu...
tahun 1983 dulu Johor dengan Perak raya awal sehari yach... bayangkan?
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 03:33 PM | Show all posts
KIM.K replied at 23-4-2021 11:34 AM
Teringat zaman belajar dulu member laung azan subuh 30 minit lebih awal. Pasal mengantuk agaknya

nak bangunkan korang sahur kot. dekat taman kitorg masa bulan ramadan je, setiap pukul 4.30 pagi org surau dah laung azan subuh, sebab nk kejutkan orang bangun sahur.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 05:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Sah ler... Bukan sengaja..that s why I follow time. My late mom said muazin tu minum dulu baru laung. So ada time lapse situ.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 05:02 PM From the mobile phone | Show all posts
gekkou replied at 23-4-2021 06:44 AM
siapa idris?

puasa je lah sehari tu

Yasin s brother. Dia ostad
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 05:11 PM | Show all posts
puasa ke berapa ntah haritu, tempat kami hujan ribut. kilat kurang, tapi angin kuat.
tunggu waktu berbuka, tapi tak dengar azan, tenggelam dek bunyi ribut.

last-last bukak google, tengok waktu berbuka area kami, 7.22 pm.
nak selamat, tunggu sampai la 7.25 p.m. baru yakin ngap
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 09:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Masjid pun dah keluarkan notis suruh ganti utk siapa yg berbuka lepas dgr azan Maghrib dari masjid tu. Nak pulak masjid tu dekat bazar ramadan
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 11:20 PM | Show all posts
KIM.K replied at 23-4-2021 11:34 AM
Teringat zaman belajar dulu member laung azan subuh 30 minit lebih awal. Pasal mengantuk agaknya

Tapi subuh, azan awal ni memang ada asalnya dari hadith. Dari zaman nabi lagi Bilal bin Rabah azan subuh dua kali.. Azan pertama sebelum masuk waktu, tujuaannya utk membangunkan orang yang sedang tidur utk bersedia solat, dan utk kembalikan orang yg sedang qiyam.
Kalau kat Masjidil Haram dan Masjid Nabawi pun azan dua kali.. azan pertama sejam sebelum masuk waktu.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 11:39 PM From the mobile phone | Show all posts
antiQue replied at 23-4-2021 11:20 PM
Tapi subuh, azan awal ni memang ada asalnya dari hadith. Dari zaman nabi lagi Bilal bin Rabah azan ...

Benda sunat kan. Dh 3 - 4 tahun xdgr azan subuh awal kt area rumah sis ni. Dulu dgr kuliah subuh drpd rmh jahh sambil masak nasik lemak bukak tingkap luas2.
Ironinya skrg semua kuliah hujung jari je. Nk bgn subuh set alarm kuat2.
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2021 07:14 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K: Teringat zaman belajar dulu member laung azan subuh 30 minit lebih awal. Pasal mengantuk agaknya

Member tu xkena pijak ke?
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2021 02:49 AM From the mobile phone | Show all posts
antiQue replied at 23-4-2021 11:20 PM
Tapi subuh, azan awal ni memang ada asalnya dari hadith. Dari zaman nabi lagi Bilal bin Rabah azan ...

Ms sewa di manjoi perak org masjid buat mcm ni jgk

Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2021 11:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Nasib baik tak sengaja..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list