Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
8511
View
84
Reply

[Tempatan] SOP Diperketat. Kanak-Kanak 12 Tahun Ke Bawah Tidak Dibenar Ke Bazar Ramadan Di Selangor.Korang setuju?

[Copy link]

Author: YgBenar    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-4-2021 08:05 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
PENINGKATAN angka kes baru Covid-19 di negeri Selangor amat membimbangkan. Ekoran daripada itu, kerajaan Selangor mengambil langkah untuk memperketatkan prosedur operasi standard (SOP) di bazar Ramadan dengan tidak membenarkan pengunjung membawa kanak-kanak berumur 12 tahun ke bawah ke tapak tersebut.

Menurut Pemangku Datuk Bandar Shah Alam, Mohd Rashidi Ruslan memaklumkan perkara tersebut diputuskan selepas bermesyuarat bersama Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari berkenaan SOP di bazar Ramadan Ahad lalu.

Kata Mohd Rashidi, SOP berkenaan diperketatkan selepas membuat tinjauan pada minggu pertama Ramadan. Menerusi tinjauan ini, pihaknya mendapati pengunjung tidak mematuhi SOP yang telah ditetapkan.

Selain itu, pihaknya bertemu dengan para operator bazar semalam untuk menggunakan sistem penomboran di semua bazar bawah pentadbiran Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA). Ini bertujuan untuk mengelakkan operasi di tapak tersebut menjadi terlalu padat.

Kami mohon kerjasama daripada semua pengunjung untuk bersabar tapi inilah yang kita perlu lalui ketika negara dilanda Covid-19 untuk memastikan agar kluster baharu daripada bazar Ramadan tidak wujud, katanya.

Diharapkan dengan SOP yang diperketatkan ini kes positif di negeri ini akan menurun. Mari sama-sama kita berganding bahu memerangi Covid-19. Kita jaga kita.
Single Polls, Total 126 Users voted
87.30% (110)
4.76% (6)
0.79% (1)
3.17% (4)
0.00% (0)
3.97% (5)
0.00% (0)
Your User group have no permission to vote
IMG_20210423_075456.jpg

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 23-4-2021 08:40 AM | Show all posts
aku pilih no 6
xkisahla nk buat pape pon
follow SOP sbb bukan org kaya xnk kene saman
kalo pasal covid dari dulu x caya
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 09:19 AM | Show all posts
Setuju aje...
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 09:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku pegi bazaar kat sepang aritu. Rela yg jaga tu memang tak bagi budak bawah 12 masuk.

Tu pun bazaar kecik je & tak sesak mana
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 09:38 AM | Show all posts
kelantan kes kurang dari Selangor dah kena PKP.

Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 09:42 AM | Show all posts
Setuju je..kurang sesak dlm bazar tu
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 09:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Selangor pkp ker idok mcm biasa jer..jalan jam mcm biasa..lengan masa pkp1.0 tub jer...jd motif ko nk pkp slenagor?
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 09:59 AM | Show all posts
bukan mmg dah lama ke 12 tahun tak leh pi pasar.. pasar malam ke pasar pagi ke..

ke baru ni je..
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 10:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Setuju. Aku rengsa  sgt tgk makpak bwk baby2 p bazar. Xtau la derang ni xfikir ke atau xpeduli. Yg budak2 sek rendah tu ok lg.. ni kecik2, ada yg mcm 3,4bulan pun dah di usung p bazar ramadan la p pasar malam la
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 10:15 AM | Show all posts
cikdot replied at 23-4-2021 09:36 AM
Aku pegi bazaar kat sepang aritu. Rela yg jaga tu memang tak bagi budak bawah 12 masuk.

Tu pun ba ...

Sama kat tempat aku, bagus sgt sb tak sesak dgn budak2 terheret sana sini ikut mak bapak
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 10:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Setuju. Lebih baik mencegah daripada mengubati. Dah kena jenuh nak handle. Beringat sebelum kena.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 10:23 AM | Show all posts
elok le simpan anak-anak kat rumah, tak payah pi bawak merata...karang kena kobit kat pasar ramadan pastu pi sekolah...jangkitkan dengan kawan-kawan...

pastu sekolah pun tutup sebab berkobit..

elok la budak2 ni duduk kat rumah, tak payah bawak pi shopping mall ke, pasar ke
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 10:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah 10 hari puasa baru nak fikir sop bazaar ke? Bodoh punye kerajaan.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 10:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Heran eh orang2 yang gigih bawak anak gi shopping..naik kenderaan awam yg sesak..janganlah selfish sgt..jgn buat alasan takde siapa nak jaga..budak tu dalah tk pakai mask..klu kena covid jgn menyesal!klu nak shopping gilah online atau beli makanan thru grab..menyampah betul dgn stroller yg gedabak kat tempat2 sesak..
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 11:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Tahniah TT sebab cerdik hanya memberikan single vote walaupun banyak options kerana jawapan kepada soalan ni cuma satu yes or no.  
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 12:10 PM | Show all posts
area rumah aku ni.. mmg ramai parents bwk anak2 gi bazar.. masa 1st n 2nd day ramadhan, yg ramai anak.. berderet anak2 jln blkg makpak. bila pakcik rela tegur x boleh msuk, terus bebel2
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 12:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Taktau apa point nak pegi bazar..sekarang dah ada byk kedai makan buat konsep jual lauk2, kuih, murtabak semua ada satu bumbung..beli tapau setel
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 12:21 PM From the mobile phone | Show all posts
bulalof replied at 23-4-2021 09:38 AM
kelantan kes kurang dari Selangor dah kena PKP.

Kelate kalo tak pkp mau mencsnak sampai 1k++ sbb yg berlaku dekat institusi pengajian...dlm kampung..dlm kuarga...
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 12:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak ada kesan apa pun kot sebabnya kalau ke kompleks beli belah yang masih bayi lagi pun dah dibawa jalan-jalan jadi kalau setakat tak benarkan pergi bazaar ramadan ni apa ang membantu sangat pun.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 12:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Baby 5-6 bulan pun ada manusia bawak pergi pasaraya beli sayur dan ikan. Padehal mak pak ada. Kenapa tak salah seorang duduk dalam kereta jaga baby tu. Aku pulak yang takut nak rapat2 dengan mereka ni. Selamba je mencelah celah sambil dukung baby.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list