Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Sila claim disini
8241
View
115
Reply

[Jenayah] Nur Alea Afiqah minta maaf pd org Sabah lepas kata:"Kalau rasa RM20,000 mahal, kahwin je dengan orang kampung Sabah, dapatlah RM500 centu".Buat lapuran pulis bimbang diancam

[Copy link]

Author: YgBenar    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 1-5-2021 06:26 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Media sosial sepatutnya digunakan dengan baik, tujuan baik tanpa perlu menyakitkan hati mana-mana individu atau pihak. Tetapi tidak dinafikan ada yang terlanjur melakukan kesilapan itu dan akibatnya? Dikecam netizen dari setiap sudut sehinggalah dikorek segala data peribadi untuk dijadikan sebagai bahan tohmahan.

Baru-baru ini, seorang wanita memuat naik komen di Facebook yang mengatakan golongan lelaki boleh melupakan hasrat untuk berkahwin sekiranya tidak mampu menanggung hantaran RM20,000.
Ayat pertama mungkin masih boleh diterima, tetapi ayat yang seterusnya mengundang rasa tidak puas hati netizen khususnya netizen Sabah yang merasakan komen tersebut jelas sekali menghina orang Sabah.



"Haha kalau takde duit, takyah gatal nak kahwin. Kalau rasa RM20,000 mahal, kahwin je dengan orang kampung Sabah ke, yang duduk kat rumah panjang tu. Dapatlah RM500 centu," tulisnya.

Apa lagi di media sosial, ramai yang meluahkan rasa tidak puas hati dan menuntut wanita itu memohon maaf.

"Yala kami ni orang kampung, duduk hutan. Kesian bah kami ni. Nda apalah, kami ok saja ba. Yang penting kami pandai masak nasi, pandai tanam padi, pandai menyumpit, pandai tangkap katak, pandai buat rumah, pandai angkat tong gas, pandai segala-galanya. Nda rugi hantaran murah serba boleh," balas Almy Abd Rasak yang turut menyertakan gambar dirinya membuatkan banyak 'Lacoste' membalas komennya itu.

Sah dia tak pernah Sabah atau Sarawak sampaikan rumah panjang pun tak tahu. Rumah panjang kat Sarawak dik non oi!" tulis Rosdi Yusof yang hairan dengan sikap segelintir orang yang masih gagal membezakan asal usul rumah panjang.

Menyedari komennya telah menimbulkan kekecohan di media sosial, Nur Alea segera membuat laporan polis berikutan ada yang memuat naik komen berunsurkan ancaman terhadapnya. Nur Alea juga membuat permohonan maaf melalui Facebooknya pada 28 April 2021.
Saya dengan merendah diri ingin memohon maaf atas kesalahan yang telah saya lakukan, mengecilkan hati pihak tertentu sehingga berlakunya kekecohan di mana komen saya telah diviralkan. Saya menarik balik apa yang saya cakap dan saya mengaku itu adalah salah saya.

"Di sini saya lampirkan laporan polis kerana isu ini telah semakin besar sehingga mendatangkan ancaman kepada saya dan segala butiran saya telah didedahkan oleh individu tertentu.

Jadi saya rasa isu virla ini telah memberi ancaman keterlaluan sehingga boleh mengancam keselamatan saya. Saya tak ada Facebook lain selain Facebook ini, Twitter dan Instagram pun saya tak ada.

"Yang banyak post-post yang dikeluarkan itu semua adalah akaun palsu yang ingin mengeruhkan lagi keadaan dan mengambil kesempatan. Saya hanya mengeluarkan komen itu sahaja, tiada tokok tambah tentang isu ini. Akhir kata saya ingin memohon maaf sekali lagi," tulisnya.

Sumber: Facebook Nur Alea Afiqah

IMG_20210501_062209.jpg
IMG_20210501_062225.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 1-5-2021 07:45 AM | Show all posts
bab bab menghina menganjing status org lain yg xseup
mmg champion

- pompuan
- melayu/ mgkin melayu
- malaya
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2021 08:02 AM From the mobile phone | Show all posts
so budak ni orang negeri mana? siapla kutukan utk negerimu dekk
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2021 08:12 AM | Show all posts
yang orang Sabah marah sangat pun kenapa. kalau tak betul, tak betul lah. kenapa pulak nak pertahankan fakta dan budaya kenegerian.
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2021 08:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Haih laaa...saja mengundang kecaman minah ni...yg masyarakat melayu ni pun 1 hal, suka nau menganjing kaum lain..tu sbb kaum2 lain kat malaysia ni jadi defensive kot..colleagues iols pun, nama ja pegawai2 ada degree belaka, ada terbawak2 perangai tahpape..mamak pun diorg dok panggil keling..cina pun kena kutuk..kang org panggil melayu felda ke apa, tau pulak nak hangin..i zaman kecik2 dulu duduk Sabah sbb ikut parents keje, dlm 3 thn stay sana..bila pindah balik semenanjung,kengkawan kat sekolah ejek  Budak di bawah bayu...tahpape..
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2021 08:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Tinot7 at 1-5-2021 08:24 AM

Iols konpius, awat ada 2 tmpt blaja?

https://mobile.twitter.com/eqbaliv_/status/1386967906391445510/photo/2

Screenshot_20210501-082416_Samsung Internet.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2021 08:22 AM | Show all posts
Setahu i la hntrn org sabah sarawak ni lg mahal dr semenanjung.
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2021 08:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Bukan mahai ka org Sabah dan Sarawak? Aiyooook...
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2021 08:40 AM From the mobile phone | Show all posts
exclusive_vvip replied at 1-5-2021 08:16 AM
Haih laaa...saja mengundang kecaman minah ni...yg masyarakat melayu ni pun 1 hal, suka nau menganjin ...

Ontahlaa sis.. dah mmg perangai cenggitu.. rasa diri tuu superior pdhl sampah
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2021 08:42 AM From the mobile phone | Show all posts
nuryakmal replied at 1-5-2021 08:22 AM
Setahu i la hntrn org sabah sarawak ni lg mahal dr semenanjung.

Betul, kawan sabahan cakap kdg2 siap kira tiang ke apa gitu
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2021 08:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Rumah panjang pun sekarang dah maju hokeyyy rumah batu, dah bukan kayu lagi... I nampak waktu menuju ke gua Niah or Lambir dulu2
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2021 08:54 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2021 08:56 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2021 09:03 AM | Show all posts
sebabkan alea afiqah sekor nih habis aleafiqah lain pulak terpalit sama kena maki dek netizen

Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2021 09:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dua_chzy at 1-5-2021 09:05 AM
domestobot replied at 1-5-2021 08:12 AM
yang orang Sabah marah sangat pun kenapa. kalau tak betul, tak betul lah. kenapa pulak nak pertahank ...


Sebab ummah Meloya suka kuarkan statement haprak sebegini dari dulu. Tu hari kat tered gerai babi bakar kena kompaun, boleh pulak ada porumer komen, 'tak takut kena pelalau ke, kalau yang kena kompaun tu Muslim ok la tak dibalas'. Eh what do you mean by that? As if ummah Muslim Sabah baik sangat tak main ilmu hitam? Akak baca pon terasa abis. Di porum ni pun hakikatnya masih ramai Melayu pandang rendah dengan ummat cawat Borneo. Akak dah berporom lebih 15 tahun so dah banyak kali baca komen2 jelak. Fakta. Tengok la so called ugamawan macam Hafi Bawang celaka pun selambadek kuar statement cawat la hapa. Now zaman socmed, time to retaliate.
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2021 09:04 AM | Show all posts
semoga perkahwinan ketiganya (jadi janda banyak kali ni) dengan bangsa yahudi.. aminnn
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2021 09:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Itu la.. Fikir dulu sebelum post. Jgn nk kejar like je. Konon nk buat memes! Apo!

Kalau nak nampak diri tu hebat, jangan sampai merendah-rendahkan org lain. Tengok dulu diri sendiri tu. Kalau masih harapkan duit belanja dari mak bapak tak usah nk berlagak..
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2021 09:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Mulut tu dah insured dengan Pru BSN tak ha ha..
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2021 09:29 AM | Show all posts
dua_chzy replied at 1-5-2021 09:04 AM
Sebab ummah Meloya suka kuarkan statement haprak sebegini dari dulu. Tu hari kat tered gerai bab ...

yalah betul juga kan. mula2 saya fikir tidak perlu lah mau balas kata2 itu, tapi yalah takkan forever mau diam2 saja kan. saya pula tinggal di Sarawak. sama saja kena bahan dari dulu lagi sama ummah2 melayu semenanjung yang perasan civilized.
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2021 09:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Budak2 pompuan tiktok sekalian..tolonglah stop bagi opinion yang berbentuk gampangs camni....takat nak tunjuk pandai pastu termalu sendiri..ujung2 mintak maaf...pergi laa sana masuk dapor belajar goreng telur n masak nasik kasi pass dulu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list