Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
123Next
Return to list New
4867
View
57
Reply

[Tempatan] Indonesia Betul2 Risau Tentang Lonjakan Covid-19 Di Malaysia

[Copy link]

Author: Lagubestbest       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-5-2021 04:18 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Lagubestbest at 13-5-2021 05:23 PM

Dapat kat Menteri
Kita jangan jadi macam Malaysia dan India.

foto covid natgeo indonesia.jpg

Wartawan & ahli Akademik
Kalau korang ikut news Indonesia, laporan diorang tentang situasi lonjakan kes covid-19 di Malaysia lebih on-point, jelas dan penuh info. Ahli akademik bersama2 wartawan dan kakitangan awam bertanggungjawab juga mulai membuat ulasan secara mendalam tentang hal ini.
1) risau kes Malaysia naik 60% dalam dua minggu terakhir
2) 47.7% kes kematian adalah belia muda berumur 25 - 54 tahun.
3) terjadi akibat melonggarnya peraturan kesan "pandemic fatigue"

Indonesia sebenarnya bukan mengutuk Malaysia tetapi RISAU RISAU RISAU.
Tidak mahu kes import covid-19 dari Malaysia menjadi punca terbaru pandemik di Indonesia. Kerana..
4) Sulawesi Selatan - Pelabuhan menerima kira-kira 10 ribu kepulangan TKI dari Malaysia.
5) Kepulauan Riau - Batam, 61 TKI pulang dari Malaysia positif covid-19.
6) Jawa Timur - Surabaya, 57 dari 4000 TKI dari Malaysia positif covid-19.
7) Sejak Disember 2020 hingga sekarang - 36 ribu TKI dari Malaysia sudah pulang dari 44 ribu yang dah daftar nak pulang.

Indonesia buat dua kali ujian swab bagi setiap TKI yang pulang. Fasiliti kuarantin juga disediakan. Sebetulnya Indonesia bukan mengecam Malaysia tapi hanyalah bersikap waspada kerana..
8) Tahun 2020 saja, total 176 ribu TKI luar negara dari pelbagai negara sudah pulang balik ke Indonesia.
9) Terbanyak yang pulang adalah dari Malaysia.
10) TKI yang paling berisiko/ susah nak handle adalah TKI dari Malaysia, sebab ramai sebenarnya undocumented/ PATI.

Dari segi keselamatan..
11) TKI Indonesia di Malaysia (PATI khususnya), tiada cukup wang nak stay, tiada dokumen nak balik.
12) Banyak yang meninggal akibat kapal tenggelam cuba balik, menyeberang selat Melaka secara haram.
13) Pintu2 masuk rasmi dan jalan-jalan tikus kini terbatas.
14) Ada ujian swab TKI juga ditipu (?) positif tapi tulis negatif, boleh pulang.

Kesan PKP Malaysia terhadap TKI Indonesia.
14) Hilang kerja, kontrak habis tak disambung, terpaksa juga balik.
15) Ramai juga yang jadi buruh harian, tiada kerja tiada gaji.

Kesimpulan
A. Risau kesejahteraan TKI di Malaysia
B. Tak percaya result swab yang TKI dari Malaysia tunjuk.
C. PATI susah nak trace.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 13-5-2021 04:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2021 04:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Btl ke indon ni? Negara dia sendiri pun ntah2 rmi kena covid tp x expose
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2021 04:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Siapa suruh tak kawal sempadan molek2 dan biar rakyat korang berpusu2 jadi pati di malaysia sebelum ni? Hadap lah kan.
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2021 05:01 PM | Show all posts
abis tu PATI indon nak stay sini ka?
malaysia pun kes tinggi, ramai dah kena buang kerja..
lps ni hijrah la ke australia ke..
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2021 05:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Mls ckp bab pati Indon ni..
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2021 05:10 PM From the mobile phone | Show all posts
KAlau risau, panggil la rakyat2 kamu pulang jgn dtg sini dah ye dong. Duduk pun secara hram siap bina rumah sendiri atas tanah bukan milik dorg .
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2021 05:13 PM | Show all posts
kam3n replied at 13-5-2021 04:29 PM
Siapa suruh tak kawal sempadan molek2 dan biar rakyat korang berpusu2 jadi pati di malaysia sebelum  ...

Kan? Mendapatlah..........
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2021 05:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by delia3003 at 13-5-2021 05:21 PM

Berangan ler indon ni. Padahal situasi kat sana lagi teruk, data meragukan, test pun tak banyak.

Rakyat2 diorang pun banyak menyusahkan kita kat sini. Berapa banyak kes covid start dpd depoh tahanan pati, belum masuk lagi rakyat diorang yg bersepah kat Malaysia ni.
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2021 05:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Indon suka acah2 gud, negara maju bagai padahal rakyatnya goblok.
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2021 05:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Jgn ckp byklah.. nanti jadi mcm India.. korang tu cuba buat swab test beramai- ramai tgk mcmana
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2021 05:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Dgn jumlah swab per populasi dr kita lebih rendah mmg dorang sangat risau..kita lagi risau jugak sb tgh alami situasi yg hampir sama dgn india.
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2021 05:31 PM From the mobile phone | Show all posts
swab test pun ntah brapa lagi nak sembang
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2021 05:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Betul kerr.. kalau bukak yutiub asal Indo.. selambe jer org sana tak pakai mask, tak jaga penjarakan kat pablik.. macam kobid tak wujud .. tak cayer cuba bukak yutiub
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2021 05:34 PM | Show all posts
Pepatah Melayu ada bilang "yang baik dijadikan teladan, kalau yang jelek dijadikan sempadan"

Wajar kalau Indonesia merasa khwatir karena ramai warga Indonesia berada di Malaysia, terus secara geografis, punya perbatasan yang paling panjang sama Malaysia.

Saya dan suami sudah divaksinasi Pfizer dose kedua, syukur alhamdulillah.
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2021 05:35 PM From the mobile phone | Show all posts
mejaputih replied at 13-5-2021 05:10 PM
KAlau risau, panggil la rakyat2 kamu pulang jgn dtg sini dah ye dong. Duduk pun secara hram siap bin ...

Itu yang dia risau..rakyat dia balik bawak kobit..kalau stay sini indon okey jer.
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2021 05:47 PM From the mobile phone | Show all posts
risau? mcm tu la msia risau bila rakyat dia sibuk msuk sini
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2021 05:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Kepochinya leluhur indon
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2021 05:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Friska replied at 13-5-2021 05:34 PM
Pepatah Melayu ada bilang "yang baik dijadikan teladan, kalau yang jelek dijadikan sempadan"

Waja ...

Cemana ko boleh dpt cepat friska?...musykil hakak
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2021 05:53 PM | Show all posts
Edited by Friska at 13-5-2021 05:56 PM

Duta Besar Indonesia untuk Malaysia angkat bicara soal kondisi di Malaysia

https://www.youtube.com/watch?v=AkgIHh39-Pg

KOMPASTV
9.28M subscribers

KOMPAS.TV - Perdana Menteri Malaysia Muhyiddin Yassin memberikan pernyataan pada Senin 10 Mei kemarin, terkait keputusan lockdown nasional yang akan berlaku mulai besok hingga awal 7 Juni mendatang.

Lockdown di Malaysia dikenal dengan istilah perintah pengendalian pergerakan nasional atau Movement Control Order (MCO) dimana selama lockdown berlangsung hanya kegiatan ekonomi esensial yang bisa beroperasi termasuk pekerjaan dan keadaan darurat.

Kebijakan lockdown diberlakukan di Malaysia terkait lonjakan kasus corona yang cukup signifikan dalam kurun waktu dua minggu terakhir.

Dalam 3 hari terakhir Malaysia melaporkan penambahan kasus corona dengan rata-rata hampir 4.000 kasus per hari.

Kenaikan kasus corona di negeri Jiran ini juga diikuti dengan kenaikan tingkat okupansi rumah sakit. Kementerian kesehatan Malaysia melaporkan keterisian tempat tidur pasien corona sudah melebihi 70 persen.

Kasus corona di Malaysia dilaporkan naik lebih dari 2 kali lipat dalam sebulan terakhir.

Sebelumnya Malaysia sempat melonggarkan aturan MCO bagi warganya dan membuka kegiatan ekonomi hingga akhirnya lockdown kembali diberlalukan.

Malaysia resmi memberlakukan lockdown nasional hingga 7 Juni mendatang.

Duta Besar Indonesia untuk Malaysia, Hermono menyebutkan jika saat ini perekonomian sedang menurun dan banyak TKI yang diberhentikan.

Bagaimana nasib WNI di Malaysia atas kebijakan lockdown ini?

Simak penjelasan selengkapnya dari Duta Besar Indonesia untuk Malaysia, Hermono dalam tayangan berikut.



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list