Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
2171
View
7
Reply

Quality Assurance

[Copy link]

Author: airmineral       Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-8-2012 01:44 PM | Show all posts |Read mode
Hi semua,

saya bukak thread ni sb nak minta pendapat kawan2 yang suda lama bekerja.
Saya da grad masa awal 2011 dan start2 kerja masuk QA department, incharge in SPC.
Lama2 kerja, rasa bosan la plk...

Masa belajar, saya amik engineering dan kerja saya buat ni x relate langsung dgn apa saya belajar.
Kadang2 rasa down bila tgk kawan2 buat kerja technical, sbb saya x leh nak buat.
Plus, orang pandang QA ni tpt org pencen je...huwaaa
Kalo diberi peluang, saya nak involve dlm electrical design, tp stkt ni xde lagi kerja ni yg sangkut dgn saya.huhu

Persoalannya, setelah hampir setahun setengah bekerja , adakah saya patut teruskan dalam kerjaya dalam bidang QA ni ?
Kalau saya teruskan, sejauh mana saya boleh pergi ye?
Atau ada pape cadangan lain yg membina?





Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 5-8-2012 08:19 PM | Show all posts

SPC tu hape
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2012 01:09 AM | Show all posts
alahai br setahun setengah keje dah pk nak buat keje tu smpi pencen? masih blm terlambat lg...

btw, kami kat sini x tau apa yg ko mahu. kalo ko minat bab2 electrical design tu, usaha la ke arah itu. usaha kena berterusan, jgn setakat apply 1,2 kompeni x dpt pastu terus putus asa. peluang hendaklah dicari, bukan ditunggu..

btw aku amik ms 1 tahun jgk utk cr job yg aku minat b4 turning back 180 degree from my previous career..

btw QA pun sbnrnya ok.. cukup 5 tahun keje QA ko leh jd expertise apa. leh demand gaji kow2..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-8-2012 10:23 PM | Show all posts
julliot123 posted on 5-8-2012 08:19 PM
SPC tu hape

statistical process control
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-8-2012 10:27 PM | Show all posts
otai_g posted on 6-8-2012 01:09 AM
alahai br setahun setengah keje dah pk nak buat keje tu smpi pencen? masih blm terlambat lg...

bt ...

1 tahun tu kalo mintak mane2 still fresh and org still leh consider utk amik

kalo nak cecah 2 tahun tu...nk masuk teknikal cm susa sikit la(mengikut pengalaman)
kalo apply pon..nnt die tolak masuk QA jgk..sbb previous experience da QA

QA....tpt org yg bykkk pengalaman baru layak duduk kot...huhu


Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2012 12:39 AM | Show all posts
airmineral posted on 6-8-2012 10:23 PM
statistical process control



saya tak tau apa itu SPC jadi tatau keje TT camne

cari keje apa yang u minat & enjoy..apply banyak2 tempat..make sure dah sign offer, baru resign tempat sekarang. apply ape yg u suka ye..bukan apa yang orang lain suka. anyway QA org pandang as tempat org pencen? first time dengar  






Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2012 09:19 AM | Show all posts
omaigodddd! saperlah bgtau ko yg QA tuh tempat org pencen?

eh pleaselah!

kalau ko tgh buat SPC skrg nie, meaning ko jaga control chart kan? using xbar chart ker? ko ker yang kira UL, CL semua?

How about CpK, PpK ngan Cp calculation? Ko kah buat analysis for the process capability and following the bell curves?

From this point, kalau nk keje lamalah... boleh tengok untuk certified as Green Belt Six Sigma or Black Belt Six Sigma

Pegilah google sendirik berapa gaji black belt six sigma yer, esp kalau kat singapore
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2012 08:34 AM | Show all posts
katak_kiut posted on 8-8-2012 09:19 AM
omaigodddd! saperlah bgtau ko yg QA tuh tempat org pencen?

eh pleaselah!


TT..QA nie superb job...ISO, PQM,TQMS,ERP SAP bla bla bla...tue sumer mainan2 korunk jer..

job QA within management level..ko nak gi electrical eng..tue dah operation level..

ko nak see career path ko walking on step ladder up..or step ladder down?

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list