Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Sila claim disini
123Next
Return to list New
21493
View
39
Reply

Preve Vs Jazz

[Copy link]

Author: cmf_acura       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-2-2014 03:16 PM | Show all posts |Read mode
Salam semua, nak tanya pendapat korang semua. antara kereta preve dan jazz mana satu yang korang pilih...harga lebih kurang sama...73K....
Keta ni untuk isteri aku benarnya.....
Isteri aku nak jazz....tapi aku lebih minat kat preve...

dan dan ni keteta ke 3...

Historinya..
Kereta family...Odeysee RB1
Keta aku pakai...Wira...Dah lama dah 2003...
Keta isteri aku now...kelisa...habis bayar gak..dan asyik rosak.

So cadangnya aku nak let go kelisa dan nak ambil keta baru....
Tapi memandangkan keta sedan , iaitu wira aku pun keta lama...aku kalau boleh nak preve..sedap sikit naik...leh aku pumpang sekaki
Tapi isteri aku nak jazz....

Kalau korang...apa pilihan ko orang.....

TQ
Single Polls, Total 46 Users voted
28.26% (13)
71.74% (33)
Your User group have no permission to vote
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 13-2-2014 04:06 PM | Show all posts
kia rio...
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2014 04:17 PM | Show all posts
untuk wife kan....amek jazz je...cute...
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2014 04:19 PM | Show all posts
Oddesey dah ade untuk kategori besar, ambil jazz je la, kena ada kereta kecil sebiji
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2014 10:04 PM | Show all posts
Wife you yang nak bawa most of the time kan, biar la ikut apa yang dia nak..
esok2 sure you nak tukar dah wira you tu, so bole la beli preve pulok..
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2014 01:04 AM | Show all posts
amik jazz la.. jazz kete yg da lama kat pasaran. so bnyk da katup lubang2 n prob bg version yg lps2..

preve produk baru, akan dtg x tau apa prob lg...
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2014 07:18 AM | Show all posts
Pilih jazz...kete tuk pompuan
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2014 04:07 PM | Show all posts
dah wife nak jazz, beli jazz jela apa nak pening2. huhuhu...
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2014 04:11 PM | Show all posts
dari wira upgrade ke preve...ngko mmg betul2 patriotik laa
Majority dah kasi jwpn...jawapannya tetap jazz
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2014 05:01 PM | Show all posts
hari ni kat paper jazz dah kena tarik dari pasaran sbb ada masalah tetiba je mati tgh jalan.
rajin2 lah baca yer
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-2-2014 07:53 PM | Show all posts
hari ni isteri dah test drive,...jazz, almera dan preve....

Kesimpulannya...pada

Jazz ...72K ....720 bulan..9 tg...
Almera biasa masuk body kit impul...69K...700 bulan..9tg
Preve   1.66 6 speed... 61 K....599 bulan....

spec..menang preve laa....



Last edited by cmf_acura on 14-2-2014 07:54 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2014 08:41 AM | Show all posts
MPV (Ody) dah ada..sedan dah ada (wira)..now utk kereta ketiga nak amik apa? mungkin jazz sebab ianya compact car. Rasanya Jazz lagi ok untuk wife TT.

Tapi..just nak tanya la..wira (sedan) tu..nak pakai berapa lama? adakah TT akan letgo jugak nanti? kalau letgo..why not amik preve dulu untuk wife..takpe la sebab memula ada 1 mpv dan 2 sedan..tapi bila letgo wira tu nanti..jadi la 1 mpv dan 1 sedan.

Nanti2 la baru amik compact car..hihih..just cadangan je TT..tak la berapa bernas sangat pun..hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2014 11:07 AM | Show all posts
kalo aku...aku nak kete yg selamat utk bini aku. of coz PREVE. 5star ANCAP. muah3.. hehe

dah terbukti di highway LPT baru2 ni..
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2014 02:30 PM | Show all posts
mofisa posted on 17-2-2014 11:07 AM
kalo aku...aku nak kete yg selamat utk bini aku. of coz PREVE. 5star ANCAP. muah3.. hehe
...

dr segi safety bagai ni, preve mmg lebih baik dr jazz..kalau keselamatan jadi pertimbangan utama..preve la pemenangnya.

Kalau dr segi fuel consumption..jazz lg jimat, cc kecik..pastu body kecik..mmg jimat..compare dgn preve yg lebih berat dgn kemampuan enjin 1.6. BTW, sedan dgn compact car..mmg sedan kuat lagi minyak.

Tapi honestly, saya utamakan keselamatan dulu dr hal hal lain..bab minyak kete dll..tu nombor dua. duit boleh cari, tapi kalau berlaku apa apa yg x diingini..baik melanggar, dilanggar, bergolek atas jalan sorang sorang..yg tu paling takut ..rasanya body preve yg pakai body diperkuat jauh lg kuat dr jazz.

Kalau dh berlaku kemalangan, rasanya preve akan lebih melindungi pemandunya dr jazz. Kereta dan duit boleh dicari..tapi nyawa orang umah bukan boleh dibuat main-main..nyesal seumur hidup.
Last edited by haji_one on 17-2-2014 03:03 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2014 02:40 PM | Show all posts
haji_one posted on 17-2-2014 02:30 PM
dr segi safety bagai ni, preve mmg lebih baik dr jazz..kalau keselamatan jadi pertimbangan utama.. ...

betul tu abang haji!!
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2014 04:47 PM | Show all posts
suprima la bos
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2014 11:21 PM | Show all posts
preve la preve. safety features way better than jazz.
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2014 02:24 AM | Show all posts
murahnyee preve.. 1.6 plak tuuuu.ape lagi amik aaa..
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2014 04:45 PM | Show all posts
kuriboh posted on 24-2-2014 11:21 PM
preve la preve. safety features way better than jazz.

ye ke?sure?...
ko pernah tengok tak preve eksiden?
aku pernah tengok kete preve member aku kena sondol van....
seat blakang tu melekat kat dashboard depan....member aku patah tulang selangka, patah kedua2 tangan...mujur tak mati..



Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2014 08:31 AM | Show all posts
zulka posted on 9-5-2014 04:45 PM
ye ke?sure?...
ko pernah tengok tak preve eksiden?
aku pernah tengok kete preve member aku kena  ...

Klu Jazz kena hentam dgn van dgn cara yang sama? agak agak sama hasilnya? or lagi teruk? or lagi selamat dr preve?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list